Минтопэнерго и НАЭК "Энергоатом" продолжают диалог с ЕБРР

28.04.2004, 10:47

Минтопэнерго и НАЭК "Энергоатом" и в дальнейшем открыты для диалога с Европейским банком реконструкции и развития и заинтересованы в продолжении сотрудничества. (укр.)

Такими словами розпочав зустріч 27 квітня 2004 року міністр палива та енергетики України - президент НАЕК "Енергоатом" Сергій Тулуб зі старшим банкіром ЄБРР, керівником проекту Х2/Р4 Ензо Грегорі.

Основне питання зустрічі стосувалось виділення банком кредитних коштів на добудову українських енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС. Воно має розглядатися Радою директорів ЄБРР 6 або 20 липня 2004 року. За словами Е. Грегорі, дата залежить від термінів подання українською стороною необхідної документації.

Зокрема, ЄБРР цікавлять складові тарифу НАЕК "Енергоатом" , у якому необхідно врахувати витрати на підвищення безпеки атомних блоків та фінансування фонду виведення з експлуатації українських АЕС. Крім того, як зазначив представник ЄБРР, банку необхідно з'ясувати, чи забезпечить Україна страхування ядерних ризиків.

С. Тулуб підкреслив, що наразі тариф "Енергоатому" повністю покриває витрати на заходи з підвищення безпеки АЕС. Він зазначив, що результати роботи "Енергоатому" минулого року засвідчили значний прогрес у цьому напрямку. Висновки міжнародних експертів, зокрема місії Всесвітньої асоціації операторів АЕС, також підтверджують, що рівень безпеки АЕС відповідає найвищим світовим стандартам.

"Питання підвищення безпеки та експлуатаційних можливостей атомних блоків мають пріоритетне значення. Вони постійно перебувають під моїм особистим контролем", - наголосив міністр.

Крім того, як поінформував С. Тулуб, сьогодні між НАЕК "Енергоатом" та українським ядерно-страховим ПУЛом з 19 банків підписано контракт на страхування ядерних ризиків.

Стосовно фонду виведення з експлуатації та підвищення безпеки діючих блоків, С. Тулуб зазначив, що врахувати в тарифі видатки на зазначені цілі можливо лише після прийняття відповідного Закону. Міністр повідомив, що такий Законопроект розроблено та найближчим буде розглянуто Верховною Радою.

С. Тулуб висловив надію, що зустріч, яка відбулася, сприятиме реалізації технічних питань та подальшому просуванню проекту з добудови енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також