"Газ Украины" прекратит поставку газа должникам

29.04.2004, 15:29

ДК "Газ Украины" провела совещание с руководителями 18 предприятий теплоэлектроцентралей (ТЕЦ), по результатам которого было принято решение о прекращении поставок газа ТЕЦ-должникам. (укр.)

ДК "Газ України" заявляє, що тривалі переговори щодо виплати заборгованостей не призвели до належного результату. Компанія планує обмежувати газопостачання теплоелектроцентралям, які не розрахувалися за спожитий газ у поточному році і не надають ДК "Газ України" пропозицій щодо виплати боргів попередніх років.

Сумарна заборгованість підприємств ТЕЦ, що взяли участь у нараді, за спожитий газ протягом 2001-2004 рр. складає 103 млн. грн. Лише за перших чотири місяці 2004 р. ТЕЦ збільшили заборгованість на 20,5 млн. грн. До найбільш проблемних підприємств ТЕЦ належать "Львівтеплоенерго" (борг - 31,8 млн. грн.), Дніпродзержинська ТЕЦ (20,2 млн.), "Харківська ТЕЦ-5 (17 млн. грн.), "Кам'янець-Подільське ТКЕ" (11 млн.).

Водночас, окремі підприємства ТЕЦ дотримуються умов договорів і вчасно здійснюють 100% оплату поточного споживання газу перед ДК "Газ України". Зокрема, стабільно високий рівень розрахунків демонструють ДП "Черкаська ТЕЦ" ВАТ "Черкаське Хімволокно" і ТОВ "Тернова" (КЕП "Чернігівська ТЕЦ"), які станом на 28 квітня не мають заборгованостей за спожитий газ. Компанія вітає сумлінне виконання ними своїх зобов'язань та сподівається на подальшу тісну співпрацю з відповідальними партнерами.

З метою покращення співпраці з підприємствами теплокомуненерго і теплоелектроцентралями 21 квітня 2004 року ДК "Газ України" провела "круглий стіл" за участю керівників теплокомуненерго, які оплачують нижче 50% спожитого газу. На зустрічі були присутні представники місцевого самоврядування. Керівництво ДК "Газ України" не почуло жодного вагомого пояснення причини систематичних неплатежів та заборгованості 37 ТКЕ- боржників.

За підсумками зустрічей ДК "Газ України" повідомила представників ТЕЦ, що Компанія надалі здійснюватиме постачання природного газу лише у разі дотримання ними договірних умов, які передбачають 100% оплату поточного споживання газу. У випадку подальшого зростання заборгованості ДК "Газ України" посилить договірну відповідальність теплоелектроцентралей.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також