Сергей Тулуб обозначил задачи гидроэнергетики

30.04.2004, 15:44

Министр топлива и энергетики Украины обсудил с руководителями ГЭС проблемы и перспективы развития гидроэнергетики в контексте первоочередных заданий Минтопэнерго. (укр.)

Міністр палива та енергетики України Сергій Тулуб 29 квітня 2004 року відвідав державне акціонерне товариство ДАК "Укргідроенерго", де провів нараду з керівниками гідроелектростанцій, що входять до складу компанії. Міністр звернув увагу присутніх на зростаючу роль гідроенергетики, з огляду на першочергові завдання Президента та уряду України перед Мінпаливенерго. В електроенергетичній галузі це стосується, насамперед, введення у поточному році енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС, питань, пов'язаних з оптимізацією тарифної політики, балансуванням всієї енергетики, підвищенням сталої роботи об'єднаної енергосистеми України.

Як зазначив С. Тулуб, у зв'язку із запланованим пуском енергоблоків Х2/Р4 та відповідним зростанням обсягу базової встановленої потужності, постає необхідність введення нових маневрових потужностей. "Необхідно правильно й ефективно використовувати наявний потенціал Дніпровського каскаду ГЕС та працювати над його збільшенням", - зазначив міністр. Він повідомив, що Мінпаливенерго відпрацювало баланс виробництва та споживання електроенергії до кінця цього року, на основі якого необхідно прискорити процес нарощення нових регулюючих потужностей. "Вони є вирішальними для успішної роботи об'єднаної енергосистеми України та підвищення її експортних можливостей", - наголосив С. Тулуб.

Міністр звернув увагу на покращення ситуації в енергетичній галузі: зменшилися споживання та технологічні втрати в електромережах, зросли розрахунки за спожиту електроенергію. "Ситуація стабілізувалась, - сказав С. Тулуб. А це в свою чергу підвищує довіру інвесторів". С. Тулуб переконаний, що є всі підстави сподіватися на отримання очікуваних зовнішніх запозичень. Таким чином, можна буде вирішити питання з фінансуванням проектів введення нових регулюючих потужностей.

Сьогодні на порядку денному Мінпаливенерго - питання добудови Ташлицької та Дністровської ГАЕС. Крім того, відновлюються роботи з будівництва Канівської ГАЕС. Це має завершити створення системоутворюючих маневрових потужностей для забезпечення надійної роботи ОЕС України.

Під час наради генеральний директор ДАТ ДАК "Укргідроенерго" Семен Поташник доповів про техніко-економічні показники компанії, які значно поліпшились після першого етапу реконструкції Дніпровського каскаду ГЕС. Цей етап відбувся у 1996-2002 роках за підтримкою кредиту Світового банку. Успішна реалізація проекту реабілітації Дніпровської ГЕС надала можливість започаткувати другий етап реконструкції. Наразі "Укргідроенерго" очікує відкриття Світовим банком кредитної лінії для реалізації другої фази реконструкції Дніпровського каскаду, про що є вже попередня домовленість з банком. А також, є рішення уряду України з цього питання. Очікується, що другий етап проекту розпочнеться у 2005 році.

Більш проблематичною є ситуація на Дністровській ГАЕС, де темпи будівництва не можна назвати задовільними. За інформацією голови правління електростанції Василя Суботи, через відсутність відповідного фінансування, будівництво гідроагрегату станції може розтягтися на кілька років.

С. Тулуб підкреслив, що цього не можна допустити, а слід зробити все можливе, аби ввести гідроагрегат у експлуатацію не пізніше 2006 року.

Керівництву Дністровської ГАЕС доручено надати відповідний графік робіт, визначити вузькі місця, які потребують особливої уваги. Вирішено, що найближчим часом міністр відвідає Дністровську ГАЕС.

ДАТ "ДАК "Укргідроенерго" створено наказом Мінпаливенерго від 31 грудня 2003 року шляхом злиття ДАГК "Дніпрогідроенерго" та ДАГК "Дністрогідроенерго". До складу "Укгідроенерго" входять 9 гідроелектростанцій: 8 ГЕС Дніпровського каскаду та Дністровська ГЕС загальною потужністю 4,7 млн. кВт та середньорічним виробництвом 10-12 млрд. кВт. г., що становить 6-7% від загального обсягу виробництва електроенергії ОЕС України.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також