Состоялся брифинг Главнокомандующего Военно-Воздушных Сил Украины

17.05.2004, 11:34

С современным состоянием и перспективами развития отечественной военной авиации познакомил во время брифинга Главнокомандующий Военно-Воздушных Сил Вооруженных Сил Украины генерал-лейтенант Ярослав Скалько. (укр.)

14 травня у Києві відбувся брифінг Головнокомандувача Військово-Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенанта Ярослава Скалька.

Чергову зустріч з представниками вітчизняних засобів масової інформації було присвячено сучасному стану та перспективам розвитку української військової авіації.

Під час свого виступу генерал-лейтенант Ярослав Скалько зазначив, що основними завданнями Військово-Повітряних Сил ЗС України у мирний час є захист суверенітету, надання допомоги повітряним суднам, що потерпають лиха, а також примус до дотримання маршрут руху літаків-порушників.

За інформацією Головкома ВПС, для виконання завдань військовими льотчиками потрібно 50-70 тисяч тонн пального, а для підтримання у належному стані існуючого парку літаків - декілька сот мільйонів гривень.

Тому, з метою заощадження державних коштів і безумовного виконання покладених на ВПС ЗС України завдань, вживаються заходи із оптимізації бойової підготовки. Так льотчики, які входять до Об'єднаних сил швидкого реагування, літають постійно. Для цього в бюджеті закладено захищену статтю, за якою відбувається фінансування. Середній наліт цих льотчиків складає 40-50 годин, а у льотчиків які несуть бойове чергування на літаках Су-27 він дорівнює 60 годин. Трохи менше - 40 годин - складає наліт пілотів Су-25 і Су-24.

Підтримувати належний рівень бойової майстерності військових льотчиків дозволяє застосування тренажерів. За словами Ярослава Скалька, один тренажер економить на підготовці одного льотчика до 2 мільйонів доларів США в рік. Водночас це дозволяє підтримувати необхідний рівень кваліфікації навіть за умов, що льотчик не літає.

Проте, зараз сучасні та комплексні тренажери є актуальною проблемою для ВПС. Велику увагу їй надає і Міністр оборони України. Адже понад 50% наявних тренажерів застарілі, випуску 70-х, початку 80-х років, а останній їх ремонт відбувався на початку 90-х. На переконання Главкома ВПС, за таких умов тренажер не може у повному обсязі виконувати свою роль.

Генерал-лейтенант Ярослав Скалько повідомив також, що у ВПС ЗС України виправдав себе експеримент із двоступеневої підготовки льотного складу вищих військових навчальних закладів. Його суть полягає у тому, що на першому етапі курсант виконує полоти на літаках Як-52. При цьому наліт пілотів складає 20-25 годин. Під час другого етапу польоти відбуваються на літаках Л-39. Такий підхід дозволяє готувати льотчиків, які дійсно вміють літати. Водночас, досягається економія на підготовці одного пілота до 290 тисяч доларів на рік. Главком ВПС повідомив, що такий підхід до підготовки майбутніх льотчиків буде застосовуватися і в майбутньому.

Підготовка майбутніх льотчиків відбувається на базі Харківського інституту ВПС. На черзі створення у 2004 році Об'єднаного університету Повітряних сил, що буде готувати військових льотчиків та спеціалістів Протиповітряної оборони.

Генерал-лейтенант Я. Скалько повідомив, що протреба у військових льотчиках зараз складає декілька десятків, а тих, що літатимуть на гелікоптерах - до 30 осіб. За його інформацією, цього року близько 500 випускників знайдуть своє місце у ВПС.

"Нам є на чому готувати курсантів, - наголосив Ярослав Скалько, - Відповідні розпорядження щодо забезпечення пальним вже дані Міністром оборони України". Як приклад успішної підготовки льотчиків Головком повідомив, що близько 30% випускників минулого року вже отримали 3-тю класну кваліфікацію і допущені до несення бойового чергування на літаках Су-25. У подальшому, із набуттям досвіду та кількості годин нальоту, їх буде допущено до керування такими складними і потужними літаками, як Су-24 та Су-27.

Під час брифінгу генерал-лейтенант Ярослав Скалько також повідомив, що сьогодні розглядається перспективний українсько-азербайджанський проект - створення спільного Центру підготовки льотного складу. Цей проект є взаємовигідним як для української, так і для азербайджанської сторони. Адже вартість авіаційного пального в Азербайджані становить у середньому 150 доларів за тонну, в той час як на Україні - більше 400 доларів. Тому підготовка українських військових льотчиків на базі цього Центру дозволить заощаджувати значні кошти. У свою чергу, у перспективі наші льотчики-інструктори надаватимуть допомогу у підготовці азербайджанських військових авіаторів.

Відповідаючи на запитання журналістів генерал-лейтенант Ярослав Скалько зазначив, що на сьогодні в Україні тривають роботи щодо створення легкомоторного літака Як-152 для підготовки курсантів вищих військових навчальних закладів. Зокрема, є домовленість з російським конструкторським бюро імені Яковлєва щодо створення філії цього КБ у Одесі, де на заводі і буде відбуватися виготовлення, зборка та модернізація літака Як-152. Крім того, для підготовки майбутніх військових льотчиків також використовуватимуться учбово-бойові літаки Як-130, зборку яких буде теж налагоджено в Одесі.

Головнокомандувач Військово-Повітряних Сил України також поінформував журналістів про стан проекту щодо створення вітчизняного військово-транспортного літака Ан-70. Він зазначив, що на 2004 рік Державним бюджетом передбачено кошти на будівництво 5 літаків. Очікується, що перші два літаки Ан-70 для Військово-Повітряних Сил України повинні зійти зі стапелів авіазаводу до кінця цього року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також