В Украине проходит международный семинар по вопросам военной терминологии НАТО

27.05.2004, 11:12

На базе Центра подготовки офицеров для многонациональных штабов Национальной Академии обороны Украины продолжается международный семинар по вопросам военной терминологии НАТО. (укр.)

25-28 травня на базі Центру підготовки офіцерів для багатонаціональних штабів Національної академії оборони України триватиме міжнародний семінар з питань військової термінології НАТО.

Цей захід організовано об'єднаним штабом "Північний Схід" (Данія, м. Каруп), який входить до складу командування Об'єднаними Збройними Силами НАТО у Європі, і відбувається у рамках Програми індивідуального партнерства України з НАТО на 2004 рік. Вісім представників НАТО на протязі семи днів проведуть лекційні та групові заняття з вивчення англійської термінології, яка використовується у роботі в штабах НАТО. Очолює делегацію заступник командувача об'єднаного штабу "Північний Схід" генерал-майором Хенрі Маммен.

Слухачами семінару є двадцять дев'ять офіцерів, з яких дванадцять - представники Збройних Сил України і сімнадцять - офіцери з інших країн, зокрема, Азербайджану, Білорусі, Хорватії, Естонії, Македонії, Грузії, Казахстану, Латвії та Молдови. В ході занять слухачі ознайомляться з командною структурою НАТО, штабними процедурами, процесами та заходами, які відбуваються в рамках програми "Партнерство за ради миру", концепцією багатонаціональних об'єднаних оперативно-тактичних сил, методикою управління кризовими ситуаціями в НАТО тощо.

Захід такого рівня проводиться в Україні вперше і став можливим завдяки створенню Центру підготовки офіцерів для багатонаціональних штабів Національної академії оборони України .

Центр підготовки офіцерів для багатонаціональних штабів Національної академії оборони України було засновано рішенням Міністра оборони України у липні 2000 року. Його створення було зумовлено активною участю України у миротворчій діяльності та розширенням повноважень, які покладалися на українських військових. Отже виникла необхідність розпочати спеціальну підготовку офіцерів, які почали входити до складу багатонаціональних штабів, виконувати обов'язки військових спостерігачів у складі місій ООН. Для служби на цих посадах висуваються вимоги знання іноземної мови, міжнародного права, стандартів ведення штабної роботи тощо.

Саме ці знання і навички отримують слухачі курсів Центру підготовки офіцерів для багатонаціональних штабів. Зараз у Центрі діють п'ять різних курсів. Зокрема, орієнтаційний курс, тривалістю три тижні, оперативний - п'ять тижнів, курс з підготовки військових перекладачів та бортових перекладів - два тижні, курс військових спостерігачів - три тижні та курс з матеріально технічного забезпечення операцій з підтримання миру.

Центр оснащено найсучаснішим обладнанням, яке дозволяє проводити зайняття з використанням найсучасніших методик, включаючи, наприклад, проведення навчань на комп'ютерах з моделюванням реальних подій у конфліктних зонах.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також