Украина и Болгария заинтересованы в углублении сотрудничества

22.05.2004, 12:15

Украина и Болгария заинтересованы в углублении торгово-экономических отношений, в частности, в энергетической отрасли и готовы к либерализации визового режима, отметили на переговорах премьер-министры Украины и Болгарии. (укр.)

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович та прем'єр-міністр Республіки Болгарія Симеон Сакскобургготський висловлюються за необхідність поглибити двосторонні торгівельно-економічні відносини та зазначають необхідність лібералізації візового режиму для громадян України.

Про це мова йшла під час переговорів глав двох урядів, які відбулися 21 травня в Києві.

"Ми розглядаємо Болгарію як нашого надійного партнера, з яким маємо багатовікові традиційні стосунки. Я впевнений в тому, що Ваш візит, шановний пане прем'єр-міністре, надасть нової динаміки стосункам між Україною і Болгарією", - сказав на початку зустрічі прем'єр-міністр України.

Віктор Янукович значив, що в Україні із зацікавленістю спостерігають за розвитком ситуації в Болгарії, яка вже в цьому році стала членом НАТО, а у 2007 набуде членства Європейського Союзу.

Говорячи про перспективи розвитку стосунків України з Європейським Союзом, глава українського уряду повідомив, що зараз триває робота з підготовки спільного плану дій "Україна-ЄС", який дозволить конкретизувати двосторонні відносини у різних напрямках на найближчі 2-3 роки. "Ми зацікавлені в тому, щоби ця угода поступово дала можливість Україні від співпраці з ЄС перейти до інтеграції", - заявив глава українського уряду. (Планується, що спільний план дій Україна-ЄС буде підписано 8 липня цього року під час проведення самміту Європейського Союзу.)

Прем'єр-міністр Болгарії висловив готовність болгарської сторони поділитись набутим євроінтеграційним досвідом. "Я вважаю, що ми маємо спільну мету, хоча вона трохи розділена у часі, - членство в ЄС. 10 років тому думати, що Болгарія буде членом Євросоюзу, було сном, мрією, утопією. Зараз ми близькі до цього. Це - важкий шлях, і ще багато треба зробити до того часу. Досвід, який у нас є, в повному розпорядженні вашого уряду", - сказав Симеон Сакскобургготський.

Глави урядів також обговорили можливість запровадження Болгарією спрощеного візового режиму для українських громадян. В якості аргументу українська сторона зазначила, що такий підхід до вирішення візового питання позитивно зарекомендував себе у Польщі, Словаччині, Угорщині. Крім того, введення візового режиму з Україною має негативні наслідки для туристичної галузі Болгарії, яка несе втрати через зменшення кількості українських туристів.

"Ми маємо політичну волю, щоб запровадити такий режим, і наші експерти розробляють такі пропозиції", - висловила болгарську позицію заступник міністра закордонних справ Болгарії Катя Тодорова.

Віктор Янукович та Симеон Сакскобургготський проаналізували стан торгівельно-економічних відносин та висловились за їх поглиблення. "Початок цього року вселяє в нас оптимізм: товарообіг між нашими країнами за цей час збільшився на 64%", - сказав глава українського уряду.

Прем'єр-міністр України висловив зацікавленість у залученні українських компаній до реалізації проектів в Болгарії. Зокрема, українці готові до співпраці у сфері будівництва газо-, нафтопроводів, об'єктів енергетики. "Ми готові разом з вами співпрацювати в цих напрямках, а також здійснювати спільну політику щодо постачання електричної енергії до Європейського Союзу", - підкреслив Віктор Янукович.

"У червні відбудеться засідання спільної міжурядової комісії, до якого ми готуємо конкретні пропозиції, що, на наш погляд, дозволять зробити більш сміливі кроки у вирішенні деяких питань", - заявив прем'єр-міністр України.

За 2003 р. товарообіг між країнами збільшився майже на 11% ($40 млн.) і склав $415 млн. Позитивне сальдо зросло на 15% (на $38 млн.) з $247 млн. до $285 млн.

За січень-березень цього року товарообіг збільшився на 64% (на $45 млн.) і склав $115 млн. Експорт збільшився на 74% (на $43 млн.) і склав $102 млн. Імпорт збільшився на 8% (на $1 млн.) і склав $13 млн. Позитивне сальдо зросло майже на 90% (на $42 млн.) і склало $89 млн.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також