В Женеве проходит сессия международной конференции труда

10.06.2004, 13:03

Украинская делегация принимает участие в 92-й сессии международной конференции труда, которая проходит в Женеве. (укр.)

У Женеві в ці дні триває 92-га сесія Міжнародної організації праці (МОП). Українську делегацію, що складається з урядовців, роботодавців та представників профспілок, очолює міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв.

Важливість події важко переоцінити, тому що питання, що наразі вирішуються виходять за межі регіональних проблем і мають глобальне значення.

8 червня відбулася зустріч української делегації з генеральним директором Міжнародного бюро праці (МБП) Хуаном Сомавіа. Українська сторона повідомила про хід підготовки проекту Трудового кодексу України та подякувала фахівців МБП за надану консультаційну допомогу. Зі свого боку Хуан Сомавіа високо оцінив результати співпраці Уряду України та його соціальних партнерів щодо роботи над Трудовим кодексом, а також відзначив зусилля нашої держави щодо виконання ратифікованих Конвенцій та рекомендацій Міжнародної Організації праці.

9 червня голова української делегації, міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв виступив у Женевському Палаці Націй на пленарному засіданні 92-ї сесії Міжнародної конференції праці. У своєму виступі керівник Мінпраці наголосив, що розвиток соціального діалогу та трипартизму є важливою складовою зусиль Уряду України, спрямованих на забезпечення економічного зростання та підвищення добробуту населення України. Запорукою того, що ці орієнтири дійсно базові, є рішучі кроки, що здійснено в сфері державного соціального страхування, в розширенні практики участі всіх соціальних партнерів у розробці соціально-трудового законодавства, а також у реалізації деяких інших найважливіших програм соціально-економічного розвитку країни.

Дякуючи Міжнародній організації праці за допомогу, Михайло Папієв висловив надію на подальшу ефективну співпрацю. Останню українська сторона бачить у вирішенні низки проблем соціально-трудової сфери, на подолання яких буде спрямовано нову програму співробітництва під назвою "Гідна праця". Серед актуальних проблем, де МОП також могла б надати Україні допомогу визначалися - соціальний захист трудових мігрантів, а також проблеми запобігання поширення ВІЛ/СНІД у сфері праці.

Комітет із застосування міжнародних трудових норм 92-ї сесії Міжнародної конференції праці розглянув інформацію Уряду України щодо виконання положень ратифікованих ним конвенцій МОП про мінімальний вік та викорінення дитячої праці.

У виступі перед членами Комітету М. Папієв надав інформацію про законодавчі та програмні заходи, які вживаються урядом України в цьому плані. Зокрема він зазначив - "Попередження та викорінення найгірших форм дитячої праці є приоритетним напрямком діяльності Уряду нашої країни".

Заходи українського уряду та його соціальних партнерів щодо вирішення зазначеної проблеми отримали високу оцінку членів Комітету. Останні наголосили, що зростання економіки України протягом останніх років створює реальні умови для скорочення неформального сектору економіки та запобігання використання в ньому дитячої праці. Також було висловлено пропозицію про надання Міжнародною організацією праці технічної допомоги Україні з метою підтримки урядових проектів щодо вирішення проблеми дитячої праці.

92-га сесія МОП триватиме до 17 червня.
По материалам пресс-службы Министерства труда и социальной политики Украины.

Читайте також