Украина выступает за активизацию политического и экономического диалога с Китаем

24.06.2004, 12:14

Об этом заявил премьер-министр Украины Виктор Янукович во время встречи с членом Постоянного комитета Политбюро ЦК Коммунистической партии Китая Ли Чанчунем. (укр.)

В ході зустрічі глава українського Уряду зазначив, що в Україні задоволені рівнем співробітництва з Китаєм, відзначивши постійний прогрес у торговельно-економічних відносинах і зростання товарообігу між двома країнами. Водночас, за словами Віктора Януковича досягнутий рівень двосторонніх відносин не в повній мірі відповідає торговельно-економічному потенціалові двох країн. На думку учасників зустрічі, активізації українсько-китайських стосунків має сприяти робота Спільної Міжурядової українсько-китайської комісії з торговельно-економічного співробітництва, наступне засідання якого планується провести в Києві в жовтні цього року.

Прем'єр-міністр України також зазначив, що для збереження динаміки співробітництва і його активізації Україна й Китай готують новий політичний договір про принципи взаємовідносин в ХХІ сторіччі.

Віктор Янукович висловив надію на спільну участь України й Китаю у великих інвестиційних проектах. Зокрема, йшлося можливість участі українських компаній у державних програмах освоєння західних і північно-східних регіонів Китаю, а також у реалізації проектів побудови нафтотрубопроводу "Західний Казахстан-Китай".

Важливо продовжувати і поглиблювати реалізацію спільних проектів у сфері високих технологій, зокрема в аерокосмічній галузі та літакобудуванні, - зазначив Глава Уряду України. Зокрема, Україна зацікавлена у залученні китайських інвестицій у реалізацію проекту серійного виробництва літаків АН-70 і просування їх на китайський ринок.

Віктор Янукович також зазначив, що Україна розраховує на підтримку Китаєм процесу її вступу до Світової організації торгівлі. Зі свого боку, Лі Чанчунь наголосив, що керівництво Китаю всебічно підтримує прагнення України стати членом СОТ, відзначивши прогрес у процесі переговорів з підписання двостороннього Протоколу з доступу до ринків товарів і послуг.

За даними Держкомстату України, товарообіг між Україною і Китаєм у 2003 році збільшився на 58%, або на $566 млн. і становив $1 млрд. 543 млн. При цьому експорт зріс на 58% і становив $1 млрд. 22 млн., імпорт - збільшився на 43% і становив $521 млн.

За січень-квітень 2004 товарообіг між Україною і Китаєм зріс на 43% і становив $688 млн. Станом на 1 квітня обсяг інвестицій з Китаю в Україну становив близько $902 млн., обсяг інвестицій з України в Китай - $437 тис.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також