Украина намерена развивать сотрудничество с Австралией

29.06.2004, 17:05

Премьер-министр Украины Виктор Янукович провел встречу с делегацией Палаты Представителей Парламента Австралии во главе с ее спикером Нейлом Эндрю. (укр.)

Під час зустрічі Віктор Янукович заявив, що українська сторона задоволена рівнем політичного діалогу з Австралією та зацікавлена у його подальшому активному розвитку.

Прем'єр-міністр України поінформував співрозмовників щодо переговорного процесу між Україною та ЄС. Віктор Янукович відзначив, що інтеграція до європейських та євроатлантичних структур визначена пріоритетним напрямком зовнішньої політики, і Україна зараз готується до саміту Україна-ЄС, який відбудеться 7-8 липня. Глава Уряду України зазначив, що на цьому саміті Україна планує підписати угоду між Україною і Європейським Союзом про співробітництво на найближчі два роки. "За цей час ми подивимося, яким буде Європейський Союз", - сказав Віктор Янукович. У той же час Україна продовжує розвивати співпрацю з країнами СНД, - наголосив Глава українського Уряду.

У ході бесіди Віктор Янукович повідомив, що Україна надає важливого значення вступу до Світової організації торгівлі. У цьому контексті Прем'єр-міністр наголосив, що Україна розраховує на підтримку Австралії та сподівається вже найближчим часом підписати двосторонній протокол про доступ до ринків товарів та послуг в рамках переговорного процесу щодо вступу до СОТ.

Щодо перспективних напрямів співробітництва, то учасники зустрічі серед інших назвали військово-технічну сферу. Крім того, у двосторонніх відносинах і надалі важливе місце посідатиме і авіакосмічна галузь, інформаційні технології, спільне освоєння та експлуатація природних родовищ, сільське господарство, харчову промисловість, науку та освіту, морський транспорт та рибальство, металургію, хімічну промисловість, машинобудування, фінансову сфера, туризм.

У той же час, Віктор Янукович наголосив, що завданням двох сторін залишається створення сприятливих умов для розвитку ділових контактів та залучення інвестицій.

В Україні надають важливого значення розвитку культурно-гуманітарного співробітництва з Австралією, - зазначив Прем'єр-міністр України. Зокрема, українська держава активно розвиває зв'язки з українцями, які проживають за межами України, та розглядає українську спільноту в Австралії (майже 34 тис. осіб) як важливий фактор сприяння зміцненню дружніх відносин між нашими двома державами, - відзначив Віктор Янукович.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також