Виктор Янукович встретился Михаилом Фрадковым

16.06.2004, 11:25

Премьер-министр Украины Виктор Янукович, который принимал участие в работе Международного экономического форума в Санкт-Петербурге, провел встречу с главой правительства России Михаилом Фрадковым. (укр.)

Сторони обговорили найбільш актуальні питання двосторонніх торговельно-економічних відносин.

Коментуючи результати зустрічі глава уряду України заявив, що Росія обіцяє прискорити скасування податку на додану вартість на експорт нафти і газу в Україну. "Зараз російський уряд і Держдума будуть розглядати питання про наближення графіка скасування подвійного оподатковування і переходу на стягування ПДВ по "країні призначення" із січня 2005 року", - підкреслив Віктор Янукович.

Зі свого боку Михайло Фрадков зазначив, що Росія в принципі готова піти на таке рішення. "Але це питання - комплексне, воно зв'язано з необхідними розрахунками в зв'язку з проектом федерального бюджету на 2005 рік, тому що можуть з'явитися доходи, що випадають, і їх потрібно компенсувати", - сказав глава уряду Росії.

За словами Михайла Фрадкова, до засідання російсько-української міжурядової комісії, що відбудеться 2 липня, сторони протягом двох тижнів зосередяться на найбільш гострих питаннях, щоб вийти на засідання вже з рішеннями важливих для Росії й України проблем.

Зокрема, як підкреслив Віктор Янукович, Росія й Україна домовилися створити міжурядову робочу групу для стабілізації ситуації на ринку нафтопродуктів, 80% якого приходиться на російські постачання. "Ця група буде відслідковувати цінову політику, обсяги постачань, щоб зберегти паливний баланс України", - сказав прем'єр-міністр України.

Глава російського уряду повідомив, що в найближчі дні експерти мають намір проаналізувати ситуацію на ринку енергоносіїв України. "Це необхідно, щоб виключити штучний фактор, пов'язаний з підвищенням цін на енергоносії", - зазначив Михайло Фрадков.

Говорячи про створення Єдиного економічного простору, глава уряду України підкреслив, що першим кроком на цьому шляху є створення зони вільної торгівлі без вилучень. "Цей крок дозволить Росії й Україні рухатися вперед у плані вступу до СОТ, нам важливо синхронізувати свої дії на міжнародних ринках по введенню правил СОТ", - сказав Віктор Янукович. Прем'єр-міністр України впевнений, що в такому випадку вдасться уникнути негативних наслідків від приєднання до цієї організації.

Коментуючи питання щодо розмежування Азово-Керченської морської акваторії, прем'єр-міністр України зазначив, зараз йде робочий процес переговорів на рівні дипломатів та експертів. "Думаю, нам вдасться домовитися", - підкреслив Віктор Янукович.

Відзначаючи значення економічного форуму в Санкт-Петербурзі глава уряду України заявив, що останнім часом кількість учасників форуму серйозно зросла. "Ми не просто декларуємо свої стратегічні наміри в плані прогнозування економічної ситуації, ми розуміємо, що повинні йти по шляху інтеграції наших економік", - наголосив Віктор Янукович.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також