В Киеве прошли переговоры министров иностранных дел Украины и Кувейта

18.06.2004, 11:21

17 июня министр иностранных дел Украины К. Грищенко провел переговоры с министром иностранных дел Государства Кувейт Шейхом М. С. Аль-Сабахом. (укр.)

Триває офіційний візит в Україну міністра закордонних справ Держави Кувейт Шейха Мохамеда Сабаха Аль-Сабаха на запрошення Президента України та міністра закордонних справ України.

17 червня 2004 р. в МЗС відбулася зустріч міністрів закордонних справ двох країн та переговори делегацій.

В ході переговорів сторони обговорили широке коло питань двостороннього співробітництва в політичній, торговельно-економічній, гуманітарній та інших сферах.

На виконання домовленостей, досягнутих в ході офіційного візиту до Кувейту Президента України Л. Кучми (січень 2003 р.), сторони погодилися щодо необхідності подальшого поглиблення двостороннього політичного діалогу. Цьому має сприяти підписаний в ході візиту главами зовнішньополітичних відомств двох країн Протокол про політичні консультації між МЗС України та Держави Кувейт.

Враховуючи той факт, що міністр закордонних справ Кувейту є головою наглядової ради Кувейтського фонду арабського економічного розвитку, важливою темою переговорів стало співробітництво в інвестиційній сфері. Главі кувейтської делегації міністр К. Грищенко передав лист прем'єр-міністра України В. Януковича щодо участі кувейтської сторони у фінансуванні реконструкції автомагістралі Київ-Одеса.

К. Грищенко висловив подяку М. С. Аль-Сабаху як голові наглядової ради фонду за сприятливе ставлення до розвитку співробітництва з Україною як у фінансуванні структурних проектів розвитку в нашій державі, так і за активну участь у вирішенні питань щодо проекту "Укриття".

В ході обговорення питань економічного співробітництва було відзначено зростання обсягів торгівлі. При цьому сторони відзначили наявність перспективних сфер співпраці та додаткових можливостей для розширення асортименту торгівлі.

Враховуючи, що напередодні візиту в Україну міністра закордонних справ Кувейту відбулася важлива для обох країн подія - відкрилося пряме повітряне сполучення між Україною та Кувейтом, сторони висловити впевненість, що відкриття цієї лінії суттєво збільшить потік туристів і бізнесменів з обох сторін, що сприятиме діловим, культурним та людським контактам.

Вирішенню цих задач сприятиме підписана К. Грищенком і шейхом М. С. Аль-Сабахом міжурядова угода про повітряне сполучення.

В ході переговорів обидві сторони підкреслили значний потенціал, який мають дві країни для поглиблення співробітництва в інших галузях двосторонніх стосунків, зокрема, в галузі наукових, культурних обмінів, обміну інформаційними матеріалами та програмами, а також в галузі охорони здоров'я та освіти.

Сторони обговорили також актуальні питання міжнародної політики, зокрема, близькосхідного процесу, ситуації в Іраку, боротьби з міжнародним тероризмом. Міністр закордонних справ Кувейту високо оцінив зважену і конструктивну позицію України у близькосхідному процесі та її внесок у забезпечення стабілізаційних процесів в Іраку.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також