В Киеве прошли украино-словацкие переговоры

22.06.2004, 11:00

Украина заинтересована в опыте Словакии относительно пути, который эта страна прошла для вступления в Европейский Союз. (укр.)

Україна зацікавлена в досвіді Словаччини щодо шляху, який ця країна пройшла для вступу до ЄС. На цьому наголосив під час зустрічі з головою уряду Словацької Республіки Мікулашем Дзуріндою прем'єр-міністр України Віктор Янукович, підкресливши, що інтеграція України до ЄС була і залишається пріоритетним напрямком зовнішньоекономічної політики нашої країни. "Ми розраховуємо на підтримку Словаччини в європейських прагненнях України і сподіваємося, що історичні, економічні, соціальні та культурні зв'язки наших країн й надалі розвиватимуться", - наголосив глава уряду України. Крім того, Віктор Янукович заявив, що Україна сподівається на підтримку Словаччиною у питанні надання Європейським Союзом українській економіці статусу ринкової.

Зі свого боку, Мікулаш Дзурінда зазначив, що Словаччина підтримує євроінтеграційні прагнення України та відстоюватиме інтереси України в європейських та північноатлантичних структурах. "Словаччина хоче бути українським голосом за європейським столом переговорів", - наголосив голова гряду Словацької Республіки. При цьому словацький прем'єр-міністр підкреслив, що в зовнішній політиці Словаччини є два важливих пріоритети - це Україна і західно-балканські країни.

В ході переговорів глави урядів України та Словаччини обговорили низку найбільш актуальних питань двостороннього співпраці, зокрема у торговельно-економічній, енергетичній та транспортній сферах, царині транскордонного співробітництва, а також щодо лібералізації візового режиму.

Сторони високо оцінили результати двостороннього торговельно-економічного співробітництва між країнами протягом нинішнього року - за перші місяці 2004 року товарообіг між країнами збільшився на 37%.

В ході зустрічі Віктор Янукович підкреслив, що вже найближчим часом буде вирішена низка важливих питань двосторонніх відносин у різних сферах, зокрема підписано угоду щодо визнання кожною із сторін дипломів про вищу освіту. За словами прем'єр-міністра України, вирішенню цього та інших важливих питань має сприяти активізація роботи спільних галузевих комісій.

М. Дзурінда наголосив на необхідності удосконалення договірно-правової бази в сфері захисту прав українців, що проживають і працюють у Словаччині, а також словаків в Україні.

Учасники зустрічі також обговорили питання лібералізації візового режиму поїздок громадян. За словами Мікулаша Дзурінди, обговорюється можливість надання безкоштовних віз терміном від 2 до 5 років для поїздок у Словаччину українським громадянам, що живуть у прикордонних регіонах - у 50 км від кордону. Зокрема, це питання буде розглядатися на рівні експертів у ході наступного засідання двосторонньої міжурядової комісії з питань співробітництва.

Прем'єр-міністр Словаччини нагадав, що "уже сьогодні є категорії громадян, що оплачують половину вартості в'їздної візи або взагалі не платять за візи". Він запевнив, що темпи досягнення домовленості про безкоштовні словацькі візи для українців залежать від підписання відповідної угоди про реадмиссії (прийом-передачу нелегалів).

Сторони домовилися про те, що вже найближчим часом буде відкрито два додаткових пункти пропуску на українсько-словацькому кордоні.

В ході переговорів Мікулаш Дзуринда також заявив, що уряд Словаччини сприятиме реалізації технічного експерименту із прокачування нафти з Бродів системою магістральних нафтопроводів "Дружба" на нафтопереробний завод у Кралупах (Чехія).

Під час зустрічі прем'єр-міністрів України та Словаччини була підписана адміністративна угода про застосування Договору між Україною і Словацькою Республікою про соціальне забезпечення, спрямована на урегулювання питань пенсійного забезпечення громадян, які раніше працювали на території іншої країни.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також