Украина может получить статус наблюдателя в FATF

09.06.2004, 12:07

Президент Группы по разработке финансовых мер по борьбе с отмыванием денег (FATF) Клаес Норгрен направил официальное письмо на имя премьер-министра Украины Виктора Януковича и первого вице-премьер-министра Николая Азарова. В письме сообщается, что обращение правительства Украины о присвоении стране статуса наблюдателя в FATF будет доведено до стран-членов FATF на следующем пленарном заседании этой организации. (укр.)

"Незважаючи на те, що нині статус спостерігача у FATF надається лише організаціям, політичну заяву уряду України щодо вдосконалення своєї системи боротьби з відмиванням грошей буде доведено до учасників наступного Пленарного засідання FATF", - підкреслюється у листі Клаеса Норгрена.

Президент FATF дав високу оцінку зусиллям України щодо продовження розвитку та поліпшення ефективності Національної системи боротьби з відмиванням коштів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванням тероризму, а також здійсненню необхідних заходів щодо імплементації нових "Сорока рекомендацій FATF".

"Відтоді, як Україну було включено до списку країн і територій, які не співпрацюють у сфері боротьби з відмиванням грошей (NCCT), Україна досягла великого прогресу щодо розвитку і вдосконалення ефективної системи протидії легалізації злочинних капіталів, що зрештою привело до виключення України з цього списку у лютому 2004 року", - наголошено у листі президента FATF.

Клаес Норгрен висловив також сподівання на подальшу конструктивну співпрацю уряду України з Контрольною групою FATF в процесі інтеграції України в глобальну мережу боротьби з відмиванням коштів, одержаних злочинним шляхом та фінансуванням тероризму.

"Я вітаю Вас з прогресом, якого Ви досягли, та чекаю на продовження успіхів у майбутньому ", - говориться у листі президента FATF.

Уряд України одразу після того, як Україну було виключено з "чорного" списку FATF, звернувся з проханням розглянути питання про надання Україні статусу спостерігача у FATF на черговому Пленарному засіданні цієї міжнародної організації.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також