В Киеве прошли украино-румынские консультации

22.07.2004, 13:28

20 июля в Киеве состоялись украино-румынские консультации относительно комплексного рассмотрения вопросов природопользования и состояния природного среды дельты р. Дунай в контексте восстановления Украиной глубоководного судоходного канала р. Дунай - Черное море. (укр.)

На виконання домовленостей Президентів України та Румунії, 20 липня ц. р. у Києві відбулися українсько-румунські консультації щодо комплексного розгляду питань природокористування та стану природного довкілля дельти р. Дунай у контексті відновлення Україною глибоководного суднового ходу р. Дунай - Чорне море через гирло Бистре.

Українська сторона детально ознайомила румунську делегацію з технічними, соціально-економічними та екологічними аспектами реалізації проекту р. Дунай - Чорне море.

На додаток до раніше переданої румунській стороні інформації, представники міністерств охорони навколишнього природного середовища та транспорту, Державного комітету водного господарства України та Одеської обласної держадміністрації надали фахові роз'яснення з усього комплексу питань порядку денного консультацій.

Українська делегація ще раз наголосила, що за результатами державної екологічної експертизи виконання відновлювальних робіт негативного транскордонного впливу на екологію регіону не матимуть.

Українська сторона привернула увагу румунської делегації до регулярного порушення Румунією норм екологічної безпеки та природокористування в Придунав'ї, і в зв'язку з цим запропонувала спільно з міжнародними організаціями провести комплексну оцінку наслідків антропогенної діяльності на екологічну ситуацію в дельті Дунаю.

Сторони погодили перелік додаткових матеріалів, які українська сторона найближчим часом передасть для ознайомлення в Бухарест, насамперед додаткові матеріали екологічної експертизи проекту та його технічні дані.

Сторони відзначили важливість поєднання завдань збереження біологічного різноманіття з цілями стійкого соціально-економічного розвитку регіону.

Україна продемонструвала свою відкритість і готовність до продовження конструктивного діалогу з усього комплексу питань з відновлення глибоководного суднового ходу р. Дунай-Чорне море та підтвердила свою пропозицію щодо відвідання представниками міжнародних організацій і зацікавлених держав, у т. ч. Румунії, району проведення відновлювальних робіт.

У цьому зв'язку викликає здивування продовження Бухарестом безпрецедентної компанії дезорієнтації світової громадськості, спрямованої на дискредитацію рішень України щодо відновлення власного суднового ходу р. Дунай - Чорне море, а також перекручування результатів міністерської конференції Процесу дунайського співробітництва (14 липня ц. р., м. Бухарест) та двосторонніх консультацій, які відбулися 20 липня ц. р. в Києві.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також