Президент Украины издал указ по вопросам совершенствования внешней политики

28.07.2004, 11:47

Указ Президента Украины от 15 июля 2004 года N 800 в полной мере согласуется с основополагающими нормативно-правовыми актами, которые регламентируют политику нашего государства в сфере внешней политики, национальной безопасности и обороны. (укр.)

Йдеться, передусім, про прийняті Верховною Радою України Закон України "Про Основи національної безпеки України", постанови "Про Основні напрями зовнішньої політики України", "Про взаємовідносини України з НАТО", "Про взаємовідносини України з ЄС", а також про затверджену рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 23 травня 2002 р. Стратегію України щодо Організації Північноатлантичного Договору (НАТО).

Згадані документи визначають стратегічні цілі і завдання нашої держави. У них містяться положення про вступ України до НАТО і ЄС, і ця мета продовжує залишатися найважливішим зовнішньополітичним пріоритетом, спрямованим на середньо- та довгострокову перспективу.

Водночас затверджена згаданим Указом Президента України Воєнна доктрина України - документ, розрахований не на довгострокову перспективу. Нова редакція Воєнної доктрини готувалася з розрахунком на ухвалення в ході Стамбульського саміту Комісії Україна-НАТО рішення про приєднання України до програми НАТО "План дій щодо членства" та набуття нею статусу країни-кандидата. Тому до неї були включені відповідні положення, які конкретизували можливості країни протягом найближчих років стати повноправним членом Альянсу. Те ж стосується і наших взаємин з ЄС: передбачалося, що в Плані дій Україна-ЄС будуть конкретизовані перспективи двосторонніх відносин у сфері національної безпеки і оборони у контексті нашого прагнення набути членства у цій організації.

Доктрина підтверджує незмінність курсу України на істотне поглиблення відносин з НАТО і ЄС. Але, з огляду на невиправданість наших сподівань на те, що Стамбульський саміт Комісії Україна-НАТО ухвалить рішення про приєднання нашої держави до програми НАТО "План дій щодо членства" та відносно короткострокову періодичність перегляду Воєнної доктрини, беручи, крім того, до уваги невизначеність Європейського Союзу стосовно перспектив відносин з Україною (що підтверджується ходом переговорів стосовно Плану дій Україна-ЄС), було визнано за доцільне поки що утриматися від включення до документа положень щодо повноправного членства України в цих організаціях.

Слід також усвідомлювати той факт, що відповідно до Закону України "Про Основи національної безпеки України" Воєнна доктрина є документом, обов'язковим для виконання і основою для розробки конкретних програм за складовими державної політики національної безпеки. Зрозуміло, що відсутність згаданого рішення НАТО не дозволяє українській стороні, продовжуючи широкомасштабне співробітництво з Альянсом, розробляти конкретні програми, пов'язані з підготовкою до повноправного членства в ньому.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також