Украинские верификаторы находятся с инспекцией в Румынии и Словакии

19.08.2004, 10:53

Две группы украинских верификаторов осуществляют инспекцию территорий Румынии и Словацкой Республики. (укр.)

Перша група українських інспекторів, яку очолює заступник начальника управління верифікації Збройних Сил України полковник Анатолій Лойшин, розпочала інспектування об'єктів контролю збройних сил Румунії в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі (ЗЗСЄ).

Це вже 19-та інспекція українських верифікаторів, яку вони проводять на території країн-учасниць Договору про звичайні збройні сили в Європі у 2004-2005 інспекційному році, який традиційно розпочався 17 березня. У нинішньому інспекційному році активна квота України за Договором про ЗЗСЄ складає 23 інспекції, а пасивна - 16 інспекцій.

В цей же час ще одна група українських верифікаторів зі складу Центру забезпечення реалізації договорів щодо скорочення озброєнь (м. Львів) здійснює інспекцію на території Словацької Республіки. Перевірці підлягає район у зоні дії двосторонньої угоди між Урядами України та Словаччини щодо зміцнення заходів довіри і безпеки, розвитку двосторонніх військових зв'язків.

Відповідно до цієї міжурядової угоди кожна сторона може виконати по одній щорічній військовій інспекції до країни-сусіда.

Інспекції триватимуть до 22 серпня.

Договором про звичайні збройні сили у Європі передбачено щорічний обмін інформацією між країнами-учасницями про чисельність особового складу, систем озброєння і техніки, а також інспекції територій країн, які підписали цей документ.

Двосторонні угоди, які було підписано у розвиток Віденського документу 1999 року, регламентують комплекс заходів щодо зміцнення мір довіри, обмежує певні види військової діяльності та передбачає обмін інформацією між країнами-учасницями про проведення великомасштабних військових навчань.

Крім Словацької Республіки, подібні двосторонні Угоди нашою державою було підписано з урядами Республіки Білорусь та Угорщини.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також