В Киеве прошло заседании коллегии Министерства обороны Украины

27.08.2004, 11:50

Коренная реконструкция вооруженных сил уже сегодня будет реализовываться значительно эффективнее, так как начнет работать нормативно-правовая база по обеспечению социальных гарантий военнослужащих, которые будут уволены в запас, отметил министр обороны Украины Евгений Марчук на заседании коллегии оборонного ведомства. (укр.)

26 серпня у Києві відбулося розширене засідання колегії Міністерства оборони України. Під час заходу, що проходив під головуванням міністра оборони України Євгена Марчука та за участю голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Георгія Крючкова, розглядалися актуальні питання життєдіяльності військового відомства та Збройних Сил України на сучасному етапі реформування.

Зокрема, йшлося про завдання щодо забезпечення державних гарантій соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби у зв'язку з реформуванням ЗС України, та членів їхніх сімей; про стан забезпечення військовослужбовців і членів їхніх сімей житлом та заходи щодо вирішення проблемних питань; про хід та результати підготовки 7-ої окремої механізованої бригади до виконання миротворчих завдань у Республіці Ірак.

Розпочинаючи засідання, глава оборонного відомства Євген Марчук наголосив, що сьогодні Міністерство оборони і Збройні Сили України входять у черговий етап реформ, пов'язаний із імплементацією (втіленням у життя) напрацьованої з початку 2004 року нормативно-правової бази. У зв'язку з цим він висловив упевненість у тому, що насправді складні, а для багатьох скептиків та супротивників, й неприйнятні, заходи з корінної реконструкції Збройних Сил, вже найближчим часом реалізовуватимуться значно легше, адже отримають більшу підтримку і розуміння як з боку самих військових, так і від усього суспільства.

Це буде можливо завдяки тому, що у повному обсязі запрацює відповідна нормативно-правова база. Зокрема, Закон України "Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби, і членів їхніх сімей" передбачає протягом трьох років забезпечити власними помешканнями 20 тисяч родин звільнених у процесі реформ військовослужбовців. Це, на перший погляд, нереальне завдання міністр оборони перевів перед своїми підлеглими у практичну площину і вкотре наказав докласти максимум зусиль, використати усі наявні у військовому відомстві ресурси, винайти додаткові можливості та відпрацювати новітні дієві механізми, щоб це питання було вирішене у встановлені строки та у відповідності до чинного законодавства.

Разом з цим Євген Марчук, відзначив, що безперечним здобутком керівництва Міністерства оборони України є те, що вже сьогодні усі військовослужбовці, які звільняються у процесі реформування, отримують грошове забезпечення із врахуванням соціальної надбавки за безперервну вислугу років у повному обсязі, що значно впливає на рівень їхнього пенсійного забезпечення.

Продовжуючи у своєму виступі тему соціального захисту, перший заступник міністра оборони України з гуманітарної політики та у зв'язках з Верховною Радою України Валентина Гошовська наголосила, що ефективне забезпечення соціального законодавства щодо Збройних Сил України є домінантою національної безпеки держави. Акцентуючи увагу на практичній реалізації положень Закону України "Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби, і членів їхніх сімей", Валентина Гошовська зазначила, що вже 2,5 тисяч осіб, звільнених зі служби, отримали відповідну допомогу з професійної перепідготовки та соціальної адаптації до умов нового цивільного життя. Також дієвим і ефективним заходом виявився 500-годинний курс з перенавчання військовослужбовців за рахунок службового часу.

Перший заступник міністра оборони України з гуманітарної політики та у зв'язках з Верховною радою України наголосила й на тому, що військове відомство спільно з Урядом України вживає необхідних заходів, щоб з наступного року ліквідувати диспропорцію у розмірах пенсій звільнених у різні роки колишніх військовослужбовців.

Підсумовуючи висновки щодо першого питання, міністр оборони України акцентував увагу всіх посадових осіб на першочерговому вирішенні кадрових та соціальних проблем військовослужбовців, які прослужили у війську менше 20 років (тобто, не мають права на пенсію), посади яких підлягають скороченню. Станом на середину серпня 2004 року серед 4032 осіб, що були виключені зі списків військових частин, таких військовослужбовців - 1541.

Питання забезпечення особового складу власним або службовим житлом, що також розглядалося на розширеному засіданні колегії Міністерства оборони України, на жаль, так і не втратило своєї гостроти й актуальності протягом усього періоду існування вітчизняного війська. Зараз на квартирному обліку перебувають 46655 військовослужбовців Збройних Сил України. Це найбільший і, разом з цим, найганебніший показник серед країн Європи.

Пряме фінансування з Державного бюджету на вирішення житлової проблеми для військовослужбовців на цей рік було заплановано в обсязі 304 млн. гривень. Це забезпечить побудову чи придбання 5168 квартир. Але, як зазначив директор Департаменту капітального будівництва та управління фондами Міністерства оборони України Сергій Веліжанський, ці кошти на рахунки Міністерства оборони почали надходити лише у липні. Тому військовим будівельникам та фахівцям квартирно-експлуатаційних частин доведеться докласти максимум зусиль, щоб до кінця року засвоїти передбачені кошти та виконати визначений план.

У зв'язку з цим міністр оборони України наголосив на ефективному використанні усіх можливих джерел його отримання. Адже окрім захищеного бюджетного фінансування (обсяги якого, слід справедливо відзначити, останніми роками зросли, але є недостатніми) військове відомство, разом із використанням усіх наявних внутрішніх ресурсів, повинно відпрацювати інші дієві механізми. У першу чергу тут йдеться про реалізацію вивільненого й надлишкового військового майна (особливо нерухомого) та земельних ділянок, повернення судовим шляхом від комерційних структур боргів чи компенсацій за невиконання раніше укладених угод. Як варіанти також розглядаються отримання Міністерством оборони відповідного урядового кредиту, запровадження для особового складу фінансової компенсації за житло тощо.

За усіма питаннями, що були розглянуті під час розширеного засідання колегії військового відомства, з метою їх подальшого вирішення, були ухвалені відповідні рішення та поставлені завдання. Їхнє виконання конкретними посадовими особами знаходитиметься під особистим контролем міністра оборони України Євгена Марчука.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також