Корабли Совместной черноморской группы военно-морского сотрудничества "Blackseafor" прибыли в Севастополь

26.08.2004, 14:34

В рамках проведения первой фазы четвертой активации Совместной черноморской группы военно-морского сотрудничества "Blackseafor" корабли этого соединения прибыли в Севастополь. (укр.)

25 серпня в рамках проведення першої фази четвертої активації Спільної чорноморської групи військово-морського співробітництва "Blackseafor" до Севастополя прибули кораблі цього з'єднання - турецький фрегат "Йилдирим", український середній десантний корабель "Кіровоград", румунський фрегат "Хорія Мачемаріу", болгарський середній десантний корабель "Сиріус", російський великий десантний корабель "Ц. Куніков" та грузинський ракетний катер "Діоскурія".

В цей же день командування "Blackseafor" та командири кораблів з'єднання зустрілися із Головнокомандувачем Військово-Морських Сил Збройних Сил України віце-адміралом Ігорем Князем.

В ході зустрічі командувач "Blackseafor" капітан 1 рангу Геннадій Хайдаров зазначив, що під час переходами морем, не дивлячись на складні погодні умови, особовий склад з'єднання виконав все, що було заплановано. І тепер ми впевнено працюємо, як одна команда, - наголосив капітан 1 рангу Геннадій Хайдаров.

У свою чергу Головнокомандувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Ігор Князь висловив глибокий жаль у зв'язку із передчасною смертю командувача Військово-Морських Сил Грузії віце-адмірала Гігли Іремадзе.

- Смерть віце-адмірала Гігли Іремадзе, який брав безпосередню участь у підписанні Угоди про створення з'єднання "Blackseafor", це велика втрата не тільки для Військово-Морських Сил Грузії, - зазначив віце-адмірал Ігор Князь.

По завершенні зустрічі з Головнокомандувачем Військово-Морських Сил ЗС України командування та командири кораблів "Blackseafor" здійснили протокольний візит до Севастопольської міської державної адміністрації.

В ході першої фази, яку було розпочато 5 серпня, крім грузинського порту Батумі кораблі "Blackseafor" відвідали з триденним візитом російський порт Новоросійськ. Головну увагу під час проведення першої фази четвертої активації було приділено практичному застосуванню нової підконцепції "Blackseafor" під назвою "Захисні операції проти тероризму".

Також, на переході морем екіпажі кораблів з'єднання провели навчання і спільні тренування з тактичного маневрування, протикатерної, протичовнової і протиповітряної оборони, надання допомоги пошкодженому кораблю і людині, що опинилась за бортом. Крім того, болгарські, грузинські, російські, румунські, турецькі та українські військові моряки відпрацювали дії у складі багатонаціонального штабу.

Сьогодні, 26 серпня, для екіпажів кораблів "Blackseafor" у Севастополі організовано відпочинок з екскурсіями по історичних місцях міста. Ну а жителі і гості міста-героя мають змогу відвідати кораблі цього з'єднання.

Наступного дня, 27 серпня, відбудеться урочиста церемонія закриття першої фази четвертої активації "Blackseafor". По завершенні церемонії кораблі "Blackseafor" залишать порт Севастополь і підуть до берегів своїх країн.

Другу фазу четвертої активації "Blackseafor" планується провести у квітні 2005 року у східній частині Чорного моря з відвідуванням портів Стамбул (Туреччина), Варна (Болгарія) і Констанца (Румунія). Під час другої фази заплановано проведення навчання за темою "Надання допомоги підводному човну, що зазнав лиха", а також участь кораблів у навчанні військово-морських сил чорноморських країн "Чорноморське партнерство - 2005".

Довідка. Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року у Стамбулі Угоди про створення Спільної чорноморської військово-морської групи (військові моряки це з'єднання ще називають "за викликом"), основними завданнями "Blackseafor" є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць.

Командувач "Blackseafor" призначається на один рік. Посада переходить за принципами ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку. Цього року командування Чорноморською групою військово-морського співробітництва здійснював представник Військово-Морських Сил Грузії.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також