"Нафтогаз Украины" и National Oil Corporation of Libya парафировали соглашение о распределении продукции

13.09.2004, 17:52

10 сентября НАК "Нафтогаз Украины" и ливийская National Oil Corporation (NOC) парафировали соглашение о распределении продукции. (укр.)

Передбачається, що голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко та керівник NOC Абдалла Салем Аль-Бадрі підпишуть Угоду до 15 жовтня 2004 року.

Підписання Угоди про розподіл продукції дозволить НАК "Нафтогаз України" розпочати розробку 4 нафтогазоносних блоків, що були відібрані під час вивчення геологічної інформації, наданої лівійською стороною. Передбачається, що нафта видобута НАК "Нафтогаз України" в Лівії, постачатиметься в Україну за схемою заміщення і буде використана для створення національного нафтового резерву, згідно з дорученням Президента України Леоніда Кучми.

Представництво НАК "Нафтогаз України" в Лівійській Джамахирії зареєстроване в Міністерстві економіки Лівії наприкінці лютого 2003 року. На початку вересня минулого року "Нафтогаз України" отримав запрошення відвідати "кімнату даних" NOC для ознайомлення з нафтогазоносними територіями, які пропонуються до розробки іноземним інвесторам.

14 жовтня 2003 року у присутності Президента України Леоніда Кучми та Лідера Лівійської революції Муаммара Каддафі відбулося урочисте підписання Меморандуму про співробітництво між НАК "Нафтогаз України" та National Oil Corporation of Libya в нафтогазовій сфері. Наприкінці жовтня за підсумками аналізу розширеної геологічної інформації компанія остаточно визначила пріоритетними для себе 4 нафтогазоносні територій та розпочала підготовку програми інвестицій в нафтовидобувну галузь Лівійської Джамахірії.

Національна нафтова корпорація (NOC) Лівії контролює більше половини нафтової промисловості країни, її нафтовидобувні потужності перевищують 40 млн. тонн на рік. У країні працюють понад два десятки іноземних компаній, провідні серед яких - Agip-ENI (Італія), Canadian Occidental (Канада), Lundin Oil (Швеція), Nimr Petroleum (Саудівська Аравія), OMV (Австрія), Pedco (Південна Корея), Petronas (Малайзія), Red Sea Oil (Канада), Repsol (Іспанія). Лівія пропонує іноземним компаніям близько 140 нафтогазоносних та перспективних на нафту і газ блоків на суші і в Середземному морі.

Доведені запаси нафти в Лівії складають близько 3,8 млрд. тонн. Майже половина вироблених нафтопродуктів, як і надлишок нафти, експортуються з країни. До основних імпортерів лівійської нафти належать Італія, Німеччина, Іспанія, Франція, Великобританія, Греція і Швейцарія.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також