"Укргазвыдобування" внедряет технологии горизонтального бурения скважин

13.09.2004, 16:12

Дочерняя компания "Укргазвыдобування", которая входит в состав НАК "Нафтогаз Украины", начала последний этап бурения уникальной нефтяной скважины с горизонтальным стволом на Яблунивском газоконденсатном месторождении. (укр.)

Впровадження технології горизонтального буріння надасть можливість оцінити перспективи видобування вуглеводнів у складних геологічних умовах.

Буріння свердловини ©152 Яблунівського ГКР розпочалося в березні 2004 року та буде закінчено у листопаді поточного року. Це перша в Україні свердловина, яка має глибину по вертикалі понад 3500 тис. м. та довжину ствола 4200 тис. м. Довжина горизонтальної частини свердловини ?152 складає близько 400 м. Горизонтальне закінчення свердловини дозволить збільшити зону видобутку у 10 разів.

На сьогодні ДК "Укргазвидобування" пробурила 3451 м свердловини ©152. До робіт по завершенню буріння свердловини, зокрема, її горизонтальної частини, буде залучено провідну сервісну компанію "Шлюмберже" (Франція). Це надасть можливість провести навчання фахівців Компанії, та в подальшому проводити буріння горизонтальних свердловин власними силами.

Одним з ефективних методів підвищення нафтогазовіддачі пластів та продуктивності свердловин є буріння горизонтальних свердловин. Сьогодні до 25% від загального обсягу буріння здійснюється за допомогою похило-сприямованих свердловин глибиною до 5000 метрів з відхиленням вибою ствола до 1000 метрів. Це дозволяє вести розвідку та видобуток вуглеводнів у важкодоступних місцях - заплави рік, населені пункти тощо.

Спеціалісти ДК "Укргазвидобування" вже мають досвід буріння таких свердловин. В 1991 році спеціалістами Компанії (тоді "Укргазпрому") на Уренгойському ГКР вперше в умовах Західного Сибіру споруджено глибоку нафтову свердловину з горизонтальним закінчення ствола. Довжина горизонтальної ділянки склала 186 метрів.

В 1993 році спеціалістами бурового управління "Укрбургаз" на Хрестищенському родовищі пробурено субгоризонтальну свердловину ©321 глибиною понад 4000 метрів з максимальним кутом понад 80 градусів та відходом по вертикалі 800 метрів. Свердловина бурилася з метою максимального розкриття низки малопотужних продуктивних горизонтів.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також