Украина приняла участие в симпозиуме Всемирной ядерной ассоциации

16.09.2004, 10:52

На днях в Лондоне состоялся ежегодный симпозиум Всемирной ядерной ассоциации (WNA), в работе которого принял участие первый вице-президент - технический директор НАЭК "Энергоатом" Юрий Коврижкин. (укр.)

Всесвітню ядерну асоціацію створено на базі Лондонського уранового інституту з метою сприяння технічній та комерційній діяльності у паливно-енергетичному комплексі і представлення галузі на транснаціональних та міжнародних форумах.

Нині Асоціація об'єднує не лише підприємства та організації, що займаються видобуванням урану й виробництвом ядерного палива, а також - експлуатуючі організації АЕС. Її членами є 117 підприємств із 132 країн. Торік членом WNA став концерн "Росенергоатом".

Ю. Коврижкіна було запрошено взяти участь у форумі в якості основного доповідача, оскільки зарубіжні партнери небезпідставно цікавляться вітчизняним досвідом добудови блоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС, подіями в українській ядерній енергетиці та промисловості, перспективами їх розвитку.

Один з керівників НАЕК "Енергоатом" поінформував учасників симпозіуму про сьогодення атомної енергетики України сьогодні об'єкти атомної енергетики України, ознайомив присутніх з основними виробничими показниками компанії. Йшлося, зокрема, про ефективність виробництва. Так, коефіцієнт використання встановленої потужності з 73,5% в 2001 році зріс до 80,4% у поточному.

У своєму виступі Юрій Леонідович наголосив, що в Україні атомна енергетика займає ключові позиції в загальній структурі паливно-енергетичного комплексу і є стабілізуючим чинником соціально - економічного розвитку країни. Це накладає зобов'язання надавати серйозну увагу технічному стану атомних станцій, їх безпечній і надійній роботі. Відповідно до Закону України "Про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку" компанія несе всю повноту відповідальності за стабільну роботу атомних електростанцій і встановила безумовний пріоритет безпеки перед іншими поставленими завданнями.

Так, 2002 року НАЕК "Енергоатом" реалізує масштабну "Комплексну програму підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС". Вона затверджена і контролюється урядом України, що підтверджує серйозну увагу, яка приділяється з боку держави питанням безпеки АЕС. Програма охоплює близько 400 заходів з модернізації устаткування і систем енергоблоків, спрямованих на підвищення безпеки.

Сьогодні створено всі належні умови для ефективного функціонування галузі, а саме:

1. Ядерна енергетика працює надійно, безпечно і відкрито.

2. Зроблено всебічний аналіз безпеки енергоблоків, виконуються програми підвищення безпеки українських АЕС.

3. Проводяться роботи з обґрунтування продовження терміну служби діючих енергоблоків.

4. Створено систему підготовки персоналу, на всіх АЕС є повномасштабні тренажери.

5. Україна приєдналася до міжнародних конвенцій з ядерної та радіаційної безпеки.

6. У країні створене ядерне законодавство, яке відповідає міжнародним нормам і стандартам.

Таким чином, існують перспективи розвитку ядерної енергетики. Це - майбутнє держави.

Одним з найважливіших і найближчих завдань, поставлених перед Компанією Президентом України, є введення в експлуатацію у вересні 2004 року четвертого блока Рівненської АЕС. Як підтвердили передпускові місії ВАО АЕС, зокрема цей блок готовий до пуску з достатнім рівнем безпеки. Однак нині цього замало. Тому розроблено і послідовно реалізується програма модернізації устаткування Хмельницького другого і Рівненського четвертого енергоблоків. Заходи цієї програми пройшли аудит міжнародних експертів, які підтвердили, що безпека блоків, які вводяться в експлуатацію, відповідає рівню міжнародних стандартів.

Юрій Коврижкін також високо оцінив участь ЄБРР і Євроатома в проекті модернізації нових блоків на етапі після їх пуску. Переговорний процес з цими організаціями успішно завершився підписанням в липні цього року Кредитних Угод на суму 125 млн. доларів. Надання цього кредиту дасть змогу провести модернізацію блоків Х2 і Р4, а також - спрямувати додаткові кошти на підвищення безпеки ядерних блоків на інших АЕС України.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також