В первом полугодии "Нафтогаз Украины" улучшил финансовые показатели

04.09.2004, 14:03

По итогам финансовой деятельности НАК "Нафтогаз Украины" в первом полугодии 2004 года компания существенно улучшила свои показатели. (укр.)

Завдяки збільшенню обсягів видобутку і транспортування нафти та газу, загальний консолідований дохід "Нафтогазу України" виріс у порівнянні з І півріччям 2003 року на 29,1% і склав 28,440 млрд. грн., в тому числі за основною операційною діяльністю - 25,765 млрд. грн. Фактично дохід збільшився по всіх підприємствах НАК "Нафтогаз України".

Найбільш суттєве зростання протягом січня-червня 2004 року демонстрували ДП "Укрнафтогазкомплект", чистий дохід якого від реалізації продукції зріс на 61,2% (394,7 млн. грн.), ВАТ "Укрнафта" - 38,6% (491,6 млн. грн.) та ВАТи з газопостачання та газифікації - 12,9% (300,3 млн. грн.). Збільшення консолідованого чистого доходу компанії зумовило також отримання доходу ДП "Газ-Тепло" у розмірі 533,9 млн. грн. та ДП "Науканафтогаз" - 12,6 млн. грн.

Ефективне управління та розподілення отриманих коштів дозволило у першому півріччі поточного року збільшити прибуток НАК "Нафтогаз України" у 1.8 разів. Зокрема, прибуток від основної операційної діяльності склав 2,558 млрд. грн. Основним напрямком використання прибутку компанії є реінвестування коштів у видобуток природного газу і нафти та нарощування потужностей з транспортування енергоносіїв. За 6 місяців 2004 року за власні кошти освоєно 1,876 млрд. грн. капітальних вкладень, у т. ч. 967,8 млн. грн. інвестовано у газовидобувну промисловість, 512,8 млн. грн. - в розвиток транзитної інфраструктури.

Об'єктивними чинниками, які дозволили компанії наростити власний потенціал, стали посилення співпраці структурних підрозділів та підприємств "Нафтогазу України" в рамках вертикальної інтеграції, збереження нульової ставки ПДВ на операції з реалізації імпортованого природного газу, істотне збільшення рівня розрахунків за газ енергогенеруючими підприємствами Мінпаливенерго та збереження обсягів експорту природного газу до країн Центральної та Західної Європи.

"Погашення боргів минулих років та фінансове оздоровлення компанії дозволили не тільки активізувати діяльність по всіх напрямках бізнесу, але й зберегти провідні позиції лідера української економіки" - відзначив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко.
По мтариалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також