На Хмельницкой АЭС введена в действие автоматизированная система контроля радиационной обстановки

06.09.2004, 17:18

Хмельницкая АЭС стала первой АЭС в Украине, на которой введена в действие автоматизированная система контроля радиационной обстановки. (укр.)

В рамках пуску енергоблока ©2 ХАЕС та в зв'язку з реалізацією "Програми модернізації енергоблоків АЕС України з реакторами ВВЕР-1000" на Хмельницькій АЕС, паралельно з існуючою системою радіаційного контролю, впроваджена автоматизована система контролю радіаційної обстановки (АСКРО) в зоні спостереження. Відповідно до функцій і задач АСКРО організаційно є частиною служби зовнішнього радіаційного контролю ХАЕС, що разом з іншими службами утворюють систему радіаційної безпеки станції.

Процес діяльності АСКРО полягає в оперативному (в режимі реального часу) зборі, довгостроковому збереженні і наданні поточної і ретроспективної інформації про стан радіаційної обстановки в місцях контролю. Система призначена для здійснення безупинного контролю в обсязі, достатньому для того, щоб зробити висновок про перевищення/неперевищення основних дозових меж і допустимих рівнів, встановлених у "Нормах радіаційної безпеки" (НРБУ-97) для персоналу і населення, у будь-який момент часу, на проммайданчику АЕС, санітарно-захисній зоні і зоні спостереження у всіх режимах експлуатації АЕС.

Передача інформації з постів контролю на центральний пункт контролю і на станції збору даних здійснюється по каналах проводового зв'язку (для постів контролю на проммайданчику) і по радіоканалах (для постів контролю в санітарно-захисній зоні і зоні спостереження).

Апаратура постів контролю розміщається в спеціальних стаціонарних пост-контейнерах, обладнаних системами охоронної і пожежної сигналізації, а також системою підтримки нормальних кліматичних умов.

АСКРО забезпечить збір інформації про параметри радіаційної обстановки - не рідше, ніж 1 раз у 5 хвилин, метеопараметров - не рідше, ніж 1 раз у 10 хвилин.

Система будується на "відкритому" принципі, що дозволяє нарощувати кількість постів контролю розташованих на проммайданчику, санітарно-захисній зоні, зоні спостереження.

Працездатність системи забезпечується при: землетрусі до 7 балів по шкалі МСК-64; радіаційних впливах у результаті аварії на АЕС і зовнішніх причин; стихійних лихах; наявності радіоперешкод; спробі несанкціонованого доступу.

АСКРО є оптимальним рішенням з погляду організації ефективного й оперативного збору, обробки інформації, контролю і прогнозу стану навколишнього середовища, тому що дозволяє робити безупинний, оперативний автоматизований збір, обробку інформації і може діяти в умовах, небезпечних для життєдіяльності людини.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також