Запорожскую АЭС проверяет международная комиссия

07.09.2004, 11:08

6 сентября на Запорожской АЭС начала работу Миссия OSART Международного агентства по атомной энергии в составе международной группы экспертов под руководством представителя МАГАТЭ Габора Вамоса. Работа Миссии OSART направлена на проведение проверки важных для эксплуатационной безопасности элементов атомной станции. (укр.)

Вона охоплюватиме такі сфери: керівництво, навчання, експлуатація, ремонт, технічна підтримка, зворотний зв'язок з досвіду експлуатації, радіаційна безпека, хімія і протиаварійна готовність. Проведення місії OSART передбачає поглиблену перевірку тих аспектів, які перебувають під контролем керівництва станції і від яких багато в чому залежить безпечна експлуатація АЕС.

Група експертів для проведення перевірки експлуатаційної безпеки (OSART) Запорізької АЕС була створена МАГАТЕ на прохання уряду України. До складу команди входять фахівці з Німеччини, Великобританії, Франції, Швеції, Чеської Республіки, США, Словаччини, Кореї і Росії.

Протягом трьох місяців після закінчення роботи уряду України буде передано результати проведення місії. Висновки грунтуватимуться на оцінках експертів, які спиратимуться на позитивний міжнародний досвід.

В цілому, це 125-а місія OSART, яку проводить МАГАТЕ. Цього року подібні місії OSART вже відбулися на атомних електростанціях в Пакистані, Китаї і Канаді, подальші перевірки заплановані на кінець року в Німеччині, Японії і Франції.

Програму місій з розгляду питань експлуатаційної безпеки (OSART) було включено в рамки послуг МАГАТЕ 1982 року. Мета програми полягає у наданні допомоги державам, що входять до міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), в підвищенні експлуатаційної безпеки конкретних атомних станцій, а також сприянні постійному зростанню експлуатаційної безпеки.

Місія OSART проводиться групою експертів з декількох країн. Кожний з цих експертів має великий досвід в певних аспектах експлуатації атомних станцій. В ході докладних бесід з персоналом станції, розгляду документів і спостереження за роботою АЕС, експертна група визначає позитивні моменти, якими можна поділитися з іншими станціями, а також сфери, де можна запровадити вдосконалення.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також