Депутаты рассмотрят законопроект об ответственности за нарушение законов о выборах

12.03.2005, 12:38

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендует парламенту поддержать в первом чтении проект закона о внесении изменений в Уголовный кодекс Украины и закона о внесении изменений в Уголовно-процессуальный кодекс Украины (относительно ответственности за нарушение законов о выборах). (укр.)

Законопроект, внесений народним депутатами Ю. Кармазіним, О. Бандуркою, М. Маркуш, спрямований на захист виборчих прав громадян, посилення відповідальності за їх порушення і недопущення повторення негативних прикладів цих порушень, що мали місце під час першого і другого турів виборів Президента України у жовтні та листопаді 2004 року.

Проектом пропонується уточнення кваліфікаційних ознак складу злочинів та введення нового виду, як основного так і додаткового покарання - позбавлення виборчого права та права обіймати посади у виборчих комісіях або займатися діяльністю, пов'язаною із здійсненням виборчого процесу, введення виправних робіт за ухилення від позбавлення виборчого права, зміна санкцій за перешкоджання вільному здійсненню громадянином своїх виборчих прав, фальсифікацію виборчих документів та фальсифікацію підсумків голосування, порушення таємниці голосування та доповнити Кримінальний кодекс України статтями про відповідальність за порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, виборчого об'єднання, виборчого блоку, перешкоджання передвиборній агітації, незаконне використання активного виборчого права.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также