Готов к рассмотрению законопроект о правой помощи

28.03.2005, 11:31

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о правовой помощи. (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами М. Катеринчуком, С. Соболєвим, В. Стретовичем.

Законопроект спрямований на закріплення механізмів реалізації та захисту прав осіб на правову допомогу.

Передбачається створити в Україні єдину систему правової допомоги, складовими якої стануть єдині суб'єкти надання правової допомоги (правові радники), види, принципи та підстави і заходи відповідальності за надання неякісної правової допомоги.

Окрім того, законопроект передбачає запровадження механізмів безоплатної (гарантованої) правової допомоги для осіб з невеликим рівнем доходів. Законом передбачається визначити:

- коло осіб, які надаватимуть і отримуватимуть безоплатну правову допомогу;

- підстави та порядок отримання, види безоплатної правової допомоги тощо.

Зокрема, законопроектом пропонується запровадити єдиний критерій для осіб, які бажають отримати цю допомогу - рівень їх доходів.

Передбачається також створення окремої фінансової установи, яка займатиметься виключно питаннями фінансування витрат Державного бюджету на безоплатну правову допомогу.

За твердженнями авторів, прийняття даного законопроекту дозволить особам реалізовувати і захищати своє конституційне право на правову допомогу, в тому числі на безоплатну правову допомогу.

Комітет зазначив, що передбачене законопроектом створення єдиної системи правової допомоги, запровадження механізмів безоплатної правової допомоги, дозволить вивести правову допомогу в Україні на рівень вимог Ради Європи та Європейського Союзу.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также