Готов к третьему чтению проект Административного процессуального кодекса Украины

31.03.2005, 11:14

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендует парламенту принять в третьем чтении и в целом проект Административно-процессуального кодекса Украины. (укр.)

Як зазначалося на засіданні Комітету 11 березня, до третього читання від суб'єктів законодавчої ініціативи надійшло 56 поправок.

Серед поправок, зокрема, пропозиція щодо зміни назви з Адміністративно-процесуального кодексу України на Кодекс адміністративного судочинства України.

У підготовленій таблиці до третього читання також пропонується:

- встановити норму, за якою до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження,

- визначити адміністративний суд як суд загальної юрисдикції, до компетенції якого цим Кодексом віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ;

- суд повинен застосовувати принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини.

Пропонується також ввести норму, згідно з якою суд повинен при вирішенні справи керуватися принципом законності, відповідно до якого органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

До компетенції адміністративних судів пропонується віднести розгляд спорів щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму, визначити на які публічно-правові спори не поширюється компетенція адміністративних судів.

Проектом запропоновано відібрати право у громадських організацій оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, що порушують законодавство про вибори та референдум тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также