Разработаны изменения к законам относительно финансирования жилищного строительства

09.03.2005, 11:38

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины (относительно сферы финансирования жилищного строительства). (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами С. Терьохіним, В. Цушком, Д. Святашем, С. Буряком.

Законопроект спрямований на формування єдиного підходу в регулюванні правовідносин, пов'язаних із забезпеченням виконання зобов'язань, які складаються у системі іпотечного кредитування, визначення та встановлення принципів, правових і організаційних засад залучення коштів фізичних і юридичних осіб в управління з метою фінансування будівництва житла та особливості управління цими коштами.

Запропоновані законопроектом зміни, стосуються як основоположних моментів, що визначають загальні риси іпотеки як виду забезпечення виконання зобов'язань у цивільному обороті, так і узгодженню термінологічного апарату законів і виключення положень, що фактично дублюються.

Даним законопроектом встановлюється єдиний підхід до порядку примусової реалізації предмета іпотеки, який враховує положення Закону України "Про виконавче провадження", та звернення стягнення на нерухомість, що базується на договірній основі.

Законопроектом передбачається:

- виключення запроваджених видів обов'язкового страхування фінансових ризиків,

- встановити, що зміни та доповнення до іпотечного договору вносяться шляхом укладення окремого договору, який підлягає нотаріальному посвідченню,

- доповнити статтю 3 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" новим видом цінного паперу, який може випускатися в України - сертифікат фонду операцій з нерухомістю.

Також проект передбачає внесення змін до галузевих законів України в частині доповнення переліків юридичних дій (заборона передачі майна в іпотеку), які вчиняються щодо майна державної чи комунальної форми власності, стосовно якого прийняте рішення про приватизацію або яке включено до переліку об'єктів, що підлягають приватизації тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также