Начинается второй этап сокращения украинского миротворческого контингента в Ираке

15.04.2005, 12:17

Сегодня, 15 апреля, начинается очередная ротация и второй этап сокращения украинского миротворческого контингента в Республике Ирак. (укр.)

Сьогодні, 15 квітня, двома рейсами літаків Іл-76 Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія" до Республіки Ірак буде доставлено передову групу нової ротації українського миротворчого контингенту в цій країні.

Зокрема, до базового табору "Дельта" прибудуть 89 військовослужбовців 81-ї тактичної групи (ТГ) та 44 офіцери оперативної групи Міністерства оборони України, яку очолює перший заступник Головнокомандувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Фролов.

Сьогодні ж з Іраку на Батьківщину повернуться 136 військовослужбовців 7-ї окремої механізованої бригади ЗС України.

Згідно плану, ротація триватиме до 12 травня. Для її забезпечення заплановано здійснити 42 авіаційні рейси. Протяжність маршруту складає 2800 кілометрів, час польоту становить близько чотирьох годин.

Загалом в ході ротації до України повітряним шляхом повернуться 1394 військовослужбовця 7-ї омбр. Також 73 одиниці техніки та 30 контейнерів з військовим майном, що вивільняються у зв'язку зі скороченням контингенту та не підлягають реалізації іракським силовим структурам, будуть переправлені в Україну морським поромом.

У свою чергу, до Іраку будуть передислоковані 864 військовослужбовці 81-ї тактичної групи та 41 військовий радник - українські офіцери, що пройшли спеціальну підготовку і служитимуть у штабах військових структур Багатонаціональних сил.

В ході нинішньої ротації буде виконано другий етап плану поступового скорочення та виведення українського миротворчого контингенту з Республіці Ірак. В результаті загальна кількість особового складу українського миротворчого контингенту в цій країні скоротиться на 690 військовослужбовців.

Практично з початку ротації розпочнуться спільні виконання завдань за призначенням підрозділами 7-ї омбр та 81-ої ТГ. Здійснюватимуться охорона базового табору "Дельта", патрулювання міста Аль-Кут, супроводження конвоїв матеріально-технічного та тилового забезпечення.

Планується, що церемонія передачі повноважень з підтримання миру та стабільності в зоні відповідальності українського миротворчого контингенту - іракській провінції Васіт - від 7-ї окремої механізованої бригади до 81-ої тактичної групи відбудеться 7 травня.

Структурно 81-а тактична група ЗС України складається з управління, чотирьох аеромобільних рот, мінометної батареї, розвідувальної роти, роти військової поліції, інженерно-саперного взводу і взводу радіаційного, хімічного та біологічного захисту. До складу управління додатково увійшли відділи підтримки урядових структур та військової допомоги, що пов'язано зі зміною завдань, які віднині поставатимуть перед вітчизняним миротворчим контингентом в Іраку. Також поряд с українськими військовослужбовцями в Іраку перебуватимуть офіцери з питань релігії - представники українських православних церков Володимир Мандзюк та Володимир Кошарко.

Командує 81-ю ТГ генерал-майор Сергій Горошніков.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также