Украинские верификаторы проведут инспектирование территории Румынии

20.04.2005, 11:25

Группа украинских верификаторов проведет инспектирование территории Румынии по договору об открытом небе. (укр.)

Українські інспектори, яких очолює заступник начальника відділу Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Юрій Андрієнко, здійснять спостережний політ над територією сусідньої країни на літаку Ан-30Б ескадрильї "Блакитна стежа" ВПС ЗС України.

Також на сьогодні на території України перебуває група угорських верифікаторів, які також здійснюють інспектування військових об'єктів в рамках Договору з Відкритого неба.

Обидві інспекції триватимуть до 22 квітня.

"Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще дві країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив у дію.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также