Украина и Литва планируют создать совместный миротворческий батальон

12.05.2005, 11:17

Руководители оборонных ведомств Украины и Литвы подписали Письмо о намерении относительно создания совместного украинско-польско-литовского миротворческого батальона "УкрПолЛитбат". (укр.)

10 травня в рамках офіційного візиту до Києва литовської військової делегації керівники військових відомств України та Литовської Республіки Анатолій Гриценко і Гедімінас Кіркілас підписали Лист намірів щодо створення спільного українсько-польсько-литовського батальйону "УкрПолЛитбат".

Очікується, що найближчим часом подібний документ підпише й польська сторона.

Після підписання Листа намірів керівниками оборонних відомств України, Польщі та Литви остаточне рішення про створення спільного військового підрозділу прийматиметься політичним керівництвом трьох держав та ратифіковуватиметься парламентами країн.

Українсько-польсько-литовський батальйон "УкрПолЛитбат" передбачається створити на базі вже існуючого спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат", особовий склад якого виконує завдання у складі багатонаціональної бригади "East" сил КФОР у Косовому. Як окремий підрозділ у складі цієї ж багатонаціональної бригади виконують миротворчі завдання й військовослужбовці литовського взводу.

Довідка. Національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" кількістю 248 військовослужбовців виконує завдання у складі багатонаціональної бригади "East" сил КФОР з 1 вересня 1999 року. Базові табори української частини "УкрПолбату" розташовано на території муніципалітету Штрпце в населених пунктах Брезовіца (табір "Бреза") та Рака (табір "Золотий лев").

У межах Програми "Свобода пересування", яку реалізує у Косовому штаб сил КФОР, наші військовослужбовці несуть службу на спостережних пунктах, здійснюють контроль за пересуванням населення, супроводжують дітей до шкіл, охороняють церкви та школи, проводять конвої з сербським населенням через зону мешкання албанців, запобігають незаконному перевезенню зброї, вибухових та наркотичних речовин.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також