29 мая - Международный день миротворцев

28.05.2005, 14:34

За 13 лет в миротворческих операциях приняли участие более 25 тысяч украинских военных, из них 43 погибло. (укр.)

27 травня, з нагоди Міжнародного дня миротворців Організації Об'єднаних Націй, у великому залі Генерального штабу Збройних Сил України відбулося урочисте засідання.

У заході взяли участь Міністр оборони України Анатолій Гриценко, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков, президент Всесвітньої асоціації миротворців "Блакитні шоломи" пан Лоран Аттар Байроу, керівний склад Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, члени колегії військового відомства, ветерани Збройних Сил та військовослужбовці учасники миротворчих операцій.

Виступаючи перед учасниками зібрання Міністр оборони України Анатолій Гриценко від імені Президента України Віктора Ющенка, Уряду держави та колегії військового відомства привітав воїнів-миротворців зі святом. Він, зокрема, зазначив, що за 13 років участі України у міжнародних миротворчих операціях понад 25 тисяч українських військових взяли участь у налагодженні миру в багатьох "гарячих точках" планети.

Анатолій Гриценко також наголосив, що необхідно створити такі умови, коли військовослужбовці, які повертаються на Батьківщину після виконання миротворчої місії і мають дуже корисний досвід, не звільнялися, а бажали і продовжували свою службу у Збройних Силах України.

- У тих країнах, де наші військові робили і роблять свою важливу справу з підтримання миру та стабільності, за ними повинні йти дипломатична активність і посилення економічних інтересів нашої держави. Тобто утвердження наших інтересів, які вимірюються у конкретних речах - поглиблення зв'язків між нашими країнами, поставки вітчизняної продукції, створення нових робочих місць тощо, - підкреслив керівник українського військового відомства.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков зачитав присутнім привітання військовослужбовцям- миротворцям від Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. У привітанні спікера українського парламенту, зокрема, зазначалося, що участь у міжнародних миротворчих операціях сприяє збагаченню наших військових досвідом, підвищенню професійної майстерності, налагодженню співробітництва з військовослужбовцями інших держав, піднесенню міжнародного авторитету України, як активного члена ООН.

"Ми назавжди збережемо пам'ять про співвітчизників, які загиблі під час виконання миротворчих місій. Турботу про їхні сім'ї та удосконалення правової бази щодо участі наших військових у операціях з підтримання миру держава вважає своїми важливими завданнями", йшлося у привітання Голови Верховної Ради України.

Хвилиною мовчання учасники зібрання вшанували пам'ять 43 українських військових, які загинули, виконуючи почесну миротворчу місію.

У своєму виступі президент Всесвітньої асоціації миротворців "Блакитні шоломи" пан Лоран Аттар Байроу зазначив, що не багато країн цінують внесок "блакитних шоломів" у справу миру так, як це робиться в Україні.

За особисту мужність і відвагу, зразкове виконання військового обов'язку, самовіддані дії, виявлені під час виконання миротворчих завдань Міністр оборони України Анатолій Гриценко нагородив велику групу військовослужбовців відзнаками військового відомства "Доблесть і Честь", "Знак пошани", "Ветеран військової служби" та "Воїн-миротворець".
Инф. Министерства обороны Украины.

Читайте також