В КИЕВЕ ПРОШЛО ЗАСЕДАНИЕ СОВМЕСТНОЙ РАБОЧЕЙ ГРУППЫ УКРАИНА-НАТО

21.05.2005, 13:38

Начальник Управления евроатлантичекой интеграции Генерального штаба Вооруженных Сил Украины генерал-майор Леонид Голопатюк: "Заседание Совместной рабочей группы Украины-НАТО по вопросам вооружения состоялось впервые и его важность невозможно переоценить". (укр.)

У Києві завершилося засідання Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань озброєнь та спеціальне засідання групи експертів НАТО з демонстрацією спроможностей України в галузі знешкодження вибухових речовин і ліквідації наслідків їхнього застосування.

У заходах взяла участь велика група експертів Північноатлантичного альянсу на чолі із заступником помічника Генерального секретаря НАТО - директором департаменту з питань планування, програм та політики у сфері озброєнь паном Маріо Бартоллі.

Українська сторона була представлена військовою делегацією на чолі із заступником Міністра оборони України Володимиром Терещенком. До складу делегації також увійшли представники Міністерства закордонних справ України, Міністерства промислової політики України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, Міністерства внутрішніх справ України, Державного підприємства "Укроборонсервіс", корпорацій "Співдружність" та "Таско", ЗАТ "Трансімпекс" та інших.

Заходи, які проводилися в рамках реалізації Цільового плану Україна-НАТО на 2005 рік та виконання "Основних напрямів співробітництва Україна-НАТО в галузі озброєнь", були присвячені проблемам знешкодження вибухових речовин та ліквідації наслідків їх застосувань в Україні. Вони полягали у визначенні та координації реалізації конкретних заходів співпраці нашої держави з Альянсом в галузі озброєнь та удосконаленні механізму спільної боротьби з тероризмом.

Під час засідань українські фахівці з озброєння та утилізації надлишкового військового майна, представники науково-дослідних установ Збройних Сил та інших силових відомств України разом з іноземними колегами обговорили проблемні питання за основною тематикою спеціального засідання, поділилися власним досвідом та можливими перспективами щодо знешкодження та утилізації вибухових речовин.

Представники вітчизняних оборонних підприємств, науково-дослідних установ продемонстрували учасникам заходу власні та спільні конструкторські розробки з виявлення радіоактивних матеріалів, контролю наявності отруйних та вибухових речовин, знешкодження та ліквідації наслідків їх застосування тощо.

Деякі розробки наших промисловців були створені задля ефективної антитерористичної боротьби. Так, фахівці НДПКІ "Іскра" презентували різні системи зі знешкодження вибухівки, зокрема гідродинамічну - для безвибухового знешкодження підводних диверсійних терористичних зарядів, а також систему автокаталітичного розкладення вибухових речовин для знешкодження підводних терористичних зарядів тощо. Представники НДПКІ "Молнія" Національного технічного університету "Харківській політехнічний інститут" продемонстрували експертам Альянсу нові електромагнітні технології безконтактного виявлення та дистанційного знищення мін і мінно-вибухових пристроїв.

Як зазначив начальник Управління військово-технічного співробітництва Департаменту озброєння Міністерства оборони України полковник Олег Капштик в інтерв'ю газеті "Народна армія", всі ці вітчизняні розробки перевірені часом, пройшли відповідні випробування і можуть суттєво покращити військово-технічне оснащення вітчизняних Збройних Сил, а також використовуватись в інтересах країн-членів і партнерів НАТО.

- Така оригінальна техніка здатна ефективно протидіяти терористичній діяльності, - зазначив полковник Олег Капштик.

У свою чергу іноземні гості презентували програму діяльності Конференції національних директорів з озброєнь у сфері боротьби з тероризмом щодо загальних аспектів проблематики знешкодження вибухових речовин, ліквідації наслідків їх застосування та спроможностей України у цій сфері тощо.

Паралельно із засіданнями тривала робота у так званих синдикатах (по секціях), яка теж була присвячена основній тематиці заходу, але з більш детальним обговоренням питань. Зокрема, обговорювалися питання пошуку найбільш ефективних шляхів створення Центру вдосконалення спроможностей зі знешкодження вибухових речовин, залучення державних структур до діяльності, спрямованої на ліквідацію наслідків знешкодження вибухових речовин з метою зменшення негативного впливу на збройні сили та цивільне населення та багато інших специфічних питань.

За словами начальника Управління євроатлантичної інтеграції Генерального штабу ЗС України генерал-майора Леоніда Голопатюка, засідання Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань озброєння відбулося вперше і важливість цього засідання, яке давно вже назріло, неможна переоцінити.

- Це саме той формат, у рамках якого можна і потрібно вирішувати найболючіші, актуальні питання. І не лише ті, що винесені у проблематику цього візиту делегації НАТО, а й ті, що стосуються ліквідації надлишкових боєприпасів, озброєння, залучення інвестицій на реалізацію проекту з утилізації, а також стандартизації, кодифікації тощо, - зазначив генерал-майор Леонід Голопатюк.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також