Украинские верификаторы находятся с инспекцией в Венгрии

27.05.2005, 11:16

Украинские верификаторы совершают миссию наблюдательного полета над территорией Венгрии, а также инспектируют объекты контроля венгерской армии. (укр.)

Українські верифікатори перебувають на території Угорської Республіки, де здійснюють місію спостережного польоту за Договором з відкритого неба, а також проводять інспекцію об'єктів контролю Угорської армії у відповідності до Договору про звичайні збройні сили в Європі.

Зокрема, місію спостережного польоту, яка здійснюється на літаку Ан-30Б ескадрильї Повітряних Сил ЗС України "Блакитна стежа", очолює заступник начальника відділу Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Юрій Андрієнко, а старшим наземної інспекційної групи є заступник начальника цього ж Управління полковник Анатолій Лойшин. Також разом з українськими офіцерами дотримання угорською стороною зобов'язань щодо нерозповсюдження озброєння та підтримання безпеки контролюють два інспектори з Російської Федерації.

Інспекції триватимуть до 27 травня.

"Договір про "Відкрите небо" передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища".

Договір було підписано 24 березня 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. То був перший міжнародний документ, який підписала Україна у статусі незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни.

Договором про звичайні збройні сили у Європі передбачено щорічний обмін інформацією між країнами-учасницями про чисельність особового складу, систем озброєння і техніки, а також інспекції територій країн, які підписали цей документ. Віденський документ 1999 року регламентує комплекс заходів щодо зміцнення мір довіри, обмежує певні види військової діяльності та передбачає обмін інформацією між країнами-учасницями про проведення великомасштабних військових навчань.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також