Завершается подготовка украинских миротворцев, которые будут направлены на Сирийские Голанские высоты

26.05.2005, 11:03

В Николаевской области завершается подготовка личного состава 165-го отдельного батальона материально-технического обеспечения Вооруженных Сил Украины для выполнения заданий в составе миссии ООН на Сирийских Голанских высотах. (укр.)

На загальновійськовому полігоні "Широкий Лан", що у Миколаївській області, завершується підготовка особового складу 165-го окремого батальйону матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України для виконання завдань у складі Місії ООН на Сирійських Голанських висотах.

Крім професіоналізму, високої відповідальності за свою справу перед кандидатами для проходження служби у складі 165-го окремого батальйону матеріально-технічного забезпечення було висунуто ще один важливий критерій - доволі високий рівень володіння англійською мовою.

Підготовку українських військових було розпочато наприкінці лютого цього року на базі однієї з частин Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України. Протягом трьох місяців більше 150 майбутніх "голубих шоломів" інтенсивно готувалися до виконання завдань у складі Місії ООН. Адже на наших військових покладатимуться відповідальні завдання із всебічного забезпечення військ Місії ООН зі спостереження за роз'єднанням ізраїльських та сирійських військ в районі Голанських висот - ремонт та технічне обслуговування бойової, транспортної, спеціальної й інженерної техніки, забезпечення інших контингентів Місії продуктами харчування, водою, технічними засобами та майном.

Окрім полігону "Широкий Лан", де завершується бойове злагодження підрозділу, фахова підготовка спеціалістів 165-го ОБМТЗ здійснювалася на базі 830-го Центру технічного забезпечення Південного оперативного командування, Миколаївського військового автомобільного коледжу, філії Української військово-медичної академії в Одесі та Національної академії оборони України.

На Голанах наші військові замінять канадських миротворців і виконуватимуть почесну місію разом з австрійськими, польськими, словацькими та японськими військовослужбовцями. Тому велику увагу під час підготовки наших військових було приділено вдосконаленню знання англійської мови. Кожного дня у навчальних групах тривали заняття, до яких залучалися викладачі Миколаївського Державного університету, Подільської Державної аграрно-технічної академії та Одеського інституту Сухопутних військ.

Рішенням атестаційної комісії командиром 165-го окремого батальйону матеріально-технічного забезпечення ЗС України Місії ООН зі спостереження за роз'єднанням ізраїльських та сирійських військ в районі Голанських висот призначений підполковник Олександр Сук.

Передислокацію 165-го ОБМТЗ заплановано здійснити протягом липня-серпня цього року.

Сили ООН із спостереження за роз'єднанням (UNDOF - United Nations Disengagement Observer Force) на Сирійських Голанських висотах були засновані резолюцією Ради Безпеки ООН ? 350 від 31 травня 1974 року після завершення близькосхідної війни 1973 року для забезпечення дотримання припинення вогню між Ізраїлем і Сирією, спостереженням за роз'єднанням ізраїльських і сирійських військ, а також спостереженням за районами роз'єднання і обмеження.

Чисельність Місії ООН: військовослужбовці - 1.041, міжнародний цивільний персонал - 37 осіб, місцевий цивільний персонал - 94 осіб.

UNDOF повністю розміщені в районі роз'єднання і поряд з ним, займаючи два базові табори, 44 позиції з постійним чергуванням і 11 наглядових пунктів. Штаб UNDOF заходиться у таборі Фауяр, а в Дамаску - столиці Сирії - є їх представництво.

У північній частині району роз'єднання розгорнуто австрійський миротворчий батальйон, до складу якого входить словацький підрозділ, а в південній - польський батальйон. Його базовий табір - Зіуані. Діючи під оперативним управлінням штабу UNDOF, обидва батальйони займаються розмінуванням місцевості. Канадський і японський підрозділи тилового забезпечення, що базуються у таборі Зіуані і частково в таборі Фауяр, займаються рішенням загальних транспортних завдань, перевезенням військовослужбовців під час ротацій, всебічним забезпеченням контингентів Сил.

З різних своїх позицій і за допомогою патрулювання миротворчі контингенти спостерігають за районом роз'єднання і вживають заходів щодо попередження спроб дій в цьому районі військового персоналу роз'єднаних сторін. Це досягається за допомогою постійного чергування на позиціях і наглядових постах, а також цілодобовим пішим і мобільним патрулюванням.

По кожну сторону від району роз'єднання створено райони обмеження з трьома зонами, ширина яких складає, відповідно, до 10, 10-20 і 20-25 кілометрів.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також