В Македонии проходит заседание Совета министров обороны Юго-восточной Европы

13.05.2005, 11:24

Украинская военная делегация принимает участие в заседании Совета министров обороны Юго-восточной Европы на уровне заместителей начальников штабов вооруженных сил стран-членов. (укр.)

11-13 квітня у столиці Македонії місті Скоп'є проходитиме щорічне засідання Ради міністрів оборони Південно-Східної Європи на рівні заступників начальників штабів збройних сил країн-членів.

Для участі у цьому заході до Македонії відбула українська військова делегація на чолі із заступником начальника Генерального штабу ЗС України генерал-лейтенантом Олегом Сивушенком.

Мета участі української військової делегації у засіданні полягає в ознайомленні з процесом набуття Україною повноправної участі у РМО ПСЄ, зокрема, можливості входження українських військових підрозділів до складу Багатонаціональних миротворчих сил Південно-Східної Європи.

Рада міністрів оборони Південно-Східної Європи (РМО ПСЄ/SEDM) як міжнародна воєнно-політична структура була створена у квітні 1996 року. Головною метою функціонування РМО ПСЄ є налагодження посиленого воєнно-політичного співробітництва країн Балканського регіону з країнами НАТО як у рамках програми НАТО "Партнерство заради миру", так і поза її межами.

На цей час учасниками Ради міністрів оборони країн Південно-Східної Європи є Албанія, Болгарія, Греція, Італія, Македонія, Румунія, Туреччина та Хорватія - як повноправні учасники; США, Словенія, Республіка Молдова та Україна (з червня 2001 року) - як спостерігачі.

Набуття Україною повноправного членства в Раді міністрів оборони країн ПСЄ сприятиме подальшій інтеграції до європейських та євроатлантичних структур співробітництва в галузі безпеки, посилить її роль як впливового чинника у питаннях європейської та регіональної безпеки, зробить можливим ефективніше залучення нашої держави до подальшої співпраці з країнами-учасницями Пакту Стабільності для ПСЄ з питань контролю над озброєннями, зміцнення заходів довіри та безпеки, запобігання конфліктам і врегулювання кризових ситуації, надасть нові стратегічні перспективи реалізації національних інтересів України в регіоні Південно-Східної Європи.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також