В Словакии проходит планирующая конференция учений "Светлая лавина-2005"

20.05.2005, 11:14

Вопросы дальнейшего сотрудничества между странами, которые представляют национальные составляющие инженерного батальона "Тиса", и этапы проведения учений "Светлая лавина-2005" обсуждают участники конференции, проходящей в Словакии. (укр.)

У словацькому місті Земплінська Шірава розпочалася головна плануюча конференція спільного румунсько-словацько-угорсько-українського навчання "Світла лавина-2005" багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса".

Крім того, в рамках проведення конференції відбудеться засідання робочої групи з питань функціонування багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса".

Українську військову делегацію на цих заходах очолює представник Центрального управління інженерних військ Командування сил підтримки Генерального штабу ЗС України полковник Олег Кривий.

В ході проведення конференції та засідання багатонаціональної робочої групи їх учасники планують розглянути питання подальшого співробітництва між інженерними військами країн, що представляють національні складові інженерного батальйону "Тиса", узгодити етапи проведення майбутнього навчання, питання їх всебічного забезпечення, а також визначити загальну кількість учасників маневрів.

Навчання "Світла лавина-2005", яке заплановано провести у дві фази - командно-штабну та практичну - у вересні цього року на території Словацької Республіки, має на меті підвищити злагодженість та взаєморозуміння спільного штабу багатонаціонального батальйону "Тиса".

Робота конференції триватиме до 20 травня.

Створення багатонаціонального підрозділу "Тиса" було ініційовано українською стороною у грудні 1998 року з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфіковану, високопрофесійну боротьбу із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону.

У січні 2000 року українською стороною було завершено формування та оснащення двох рот для багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса". Українська частина батальйону - це близько 180 найбільш підготовлених військовослужбовців та 60 одиниць модернізованої інженерної техніки.

15 листопада 2002 року в Будапешті відбулася урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської армії, Румунської армії, Збройних Сил Словацької Республіки та Збройних Сил України Технічної угоди між військовими відомствами цих країн щодо імплементації міжурядової Угоди про створення багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса".

У жовтні 2003 року в районі верхів'я річки Тиса, на території Угорської Республіки, вперше було проведено навчання спільного румунсько-словацько-угорсько-українського батальйону "Тиса" "Світла лавина".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також