Визит министра обороны Украины в Израиль

22.07.2005, 11:10

Широкий спектр вопросов двустороннего военного и военно-технического сотрудничество запланировано обсудить во время визита министра обороны Украины в Государство Израиль. (укр.)

24 липня до Держави Ізраїль з триденним офіційним візитом відбуває українська військова делегація на чолі з міністром оборони України Анатолієм Гриценком. Необхідно зазначити, що це перший офіційний візит керівника вітчизняного військового відомства до Держави Ізраїль за роки незалежності.

Враховуючи широкий спектр питань двостороннього військового співробітництва між Україною та Ізраїлем, що запланований до обговорення під час візиту, українську військову делегацію розподілено на дві робочі групи. Перша - на чолі з міністром оборони України Анатолієм Гриценком, друга - на чолі з радником міністра оборони України на громадських засадах Олександром Стеценком.

Як заплановано програмою візиту, 25 липня у Тель-Авіві відбудуться переговори військових делегацій України та Ізраїлю. В ході переговорів керівники військових відомств двох країн Анатолій Гриценко та Шауль Мофаз планують обговорити стан та перспективи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між військовими відомствами двох країн. Зокрема, обговорюватиметься порядок проведення воєнно-політичних консультацій з питань безпеки та оборони, визначення та коригування цілей і пріоритетів двостороннього співробітництва. Також сторони планують обмінятися досвідом подальшого розвитку Збройних Сил України та Армії Оборони Держави Ізраїль, з реагування на кризові ситуації та асиметричні загрози.

Не оминуть керівники військових відомств й питання спільної участі підрозділів збройних сил обох країн у багатонаціональних навчаннях у рамках Програми НАТО "Партнерство заради миру", співробітництва у сфері воєнної науки та освіти, можливості навчання офіцерів Армії Оборони Держави Ізраїль у Центрі підготовки офіцерів для багатонаціональних штабів при Національній академії оборони України.

Особливу увагу буде приділено реалізації спільних проектів у сфері військово-технічного співробітництва.

По завершенні переговорів міністр оборони України Анатолій Гриценко та міністр оборони Держави Ізраїль Шауль Мофаз планують підписати Виконавчу Угоду між військовими відомствами двох країн про співробітництво у військовій сфері.

Планується, що 26 липня в Єрусалимі міністр оборони України Анатолій Гриценко проведе робочі зустрічі з Президентом Держави Ізраїль Моше Кацапом та віце-прем'єр-міністром, міністром промисловості, торгівлі та праці Ехудом Ольмертом.

Перебуваючи в Ізраїлі, представники української військової делегації також ознайомляться з організацією виробничого процесу на танкобудівному підприємстві "Merkava", компаніях "Ізраїльська авіаційна індустрія" та "Elbit", відвідають авіабазу ізраїльських військово-повітряних сил "Тель-Ноф" та Центр підготовки спеціальних підрозділів.

Крім того, українські фахівці з питань озброєння та утилізації, що входять до складу другої робочої групи, відвідають компанію "Tadiran Communications", де ознайомляться з її виробничою базою та проведуть переговори на рівні експертів. Також наші фахівці проведуть консультації з питань утилізації ракет та боєприпасів з представниками компанії "EMI", відвідають компанії "TAAS", "Sibat" та "Ness".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також