В Украине находится группа румынских верификаторов

29.07.2005, 11:33

В рамках Договора об Открытом небе румынские верификаторы осуществляют миссию наблюдательного полета над центральной и южной частями Украины. (укр.)

В Україні для проведення спостережного польоту за Договором з Відкритого неба перебуває група румунських верифікаторів на чолі з полковником Ніколау Удудиком.

Вранці 28 липня румунські інспектори піднялися у повітря на орендованому українському літаку спостереження Ан-30Б авіаційної ескадрильї "Блакитна стежа" і протягом дня здійснюватимуть місію спостережного польоту над центральною та південною частинами України.

Необхідно зазначити, що з початку року це вже 7-й спостережний політ, який проводять іноземні верифікатори держав-учасниць Договору про Відкрите небо над територією України. Всього у 2005 році над Україною передбачається проведення 10 спостережних місій-польотів. У свою чергу українські верифікатори мають здійснити таку ж кількість спостережних польотів над територіями держав-учасниць Договору та за двосторонніми домовленостями.

Договір про Відкрите небо передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналися ще 2 країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також