В Украину прибыли эксперты НАТО

04.07.2005, 16:46

Для предоставления помощи при утилизации избыточных боеприпасов и вооружения, а также ликвидации последствий взрыва на складе боеприпасов в Новобогдановке Запорожской области в мае 2004 года в Украину прибыли две группы экспертов НАТО. (укр.)

Зокрема, перша група експертів НАТО на чолі з керівником секції з проблематики боєприпасів Агентства з питань технічного забезпечення та постачання NAMSA паном Стефаном Брауном проведуть переговори з представниками української військової делегації, яку очолюватиме директор Департаменту утилізації ракет і боєприпасів Міністерства оборони України Володимиром Поповичем.

В ході переговорів сторони планують узгодити положення імплементаційної Угоди між Україною та NAMSA стосовно реалізації проекту Трастового фонду в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру" з утилізації надлишкових боєприпасів та озброєння, у тому числі переносних зенітно-ракетних комплексів.

Ще одна група експертів Альянсу, яку очолює керівник секції спільних озброєнь Департаменту інвестицій в оборону Міжнародного секретаріату НАТО пан Ричард Фроо, ознайомиться з ходом ліквідації наслідків надзвичайної події, яка сталася у травні минулого року на базі збереження артилерійських боєприпасів, що розташована в районі села Новобогданівка. Натівські експерти розглядатимуть питання залучення міжнародної допомоги у вирішенні проблем розмінування та утилізації боєприпасів.

Візит двох груп експертів НАТО триватиме до 7 липня.

У лютому 2005 року Північноатлантичний Альянс та Україна започаткували проект Трастового фонду НАТО в рамках програми "Партнерство заради миру" (ПЗМ) з утилізації та знищення надлишкових боєприпасів, легкого озброєння, стрілецької зброї (ЛОСЗ) та переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) в Україні, що здійснюватиметься Агентством НАТО з технічного обслуговування та постачання (NAMSA).

Важливим елементом даного проекту є те, що NAMSA надаватиме кошти на придбання нового спеціального обладнання, яке необхідне для здійснення демілітаризаційних процесів, шляхом проведення відкритого та прозорого тендеру серед вітчизняних компаній. З огляду на це, до участі в тендері запрошуються не лише підприємства, які здійснюють утилізацію і знищення боєприпасів на даний момент, а також й ті, що мають промислові та технічні можливості і відповідний досвід для потенційного залучення до цих процесів у найближчому майбутньому.

На сьогодні кошти на загальну суму 2 млн. 310 тис. євро до бюджету проекту вже виділили 9 країн. Серед них, зокрема: Сполучені Штати Америки - 1 млн. 642 тис. дол. США; Велика Британія - 400 фунтів стерлінгів; Нідерланди - 300 тис. євро; Норвегія - 240 тис. євро (виділятимуться протягом трьох років); Люксембург - 30 тис. євро; Австрія - 30 тис. євро; Болгарія - 25 тис. євро; Словаччина - 20 тис. євро; Литва - 11,5 тис. євро. Крім того, розгляд можливості виділення Трастовому фонду 1 млн. євро триває в Європейському Союзі.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також