Украина и НАТО намерены реализовать новый проект по утилизации боеприпасов

08.07.2005, 16:28

Украина рассматривает возможность реализации нового проекта с НАТО по утилизации боеприпасов. Это проект Украина-НАТО-ОБСЕ-Новобогдановка. (укр.)

"На сьогодні розглядається можливість започаткування ще одного проекту, подібного Трастовому фонду між Україною і НАТО з утилізації надлишкових боєприпасів. Цей проект - Україна-НАТО-ОБСЄ-Новобогданівка". Про це заявив директор Департаменту утилізації ракет і боєприпасів Міністерства оборони України Володимир Попович.

Започаткування цього нового проекту обговорювалося під час візиту в Україну двох груп експертів НАТО.

- Сьогодні ми разом з експертами НАТО започаткували підготовчий етап щодо створення цього проекту. Ми сподіваємося, що ідея створення цього проекту буде позитивно сприйнята у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, - зазначив Володимир Попович.

Він також зазначив, що створення цього проекту вимагає ситуація, яка на сьогодні є під Новобогданівкою.

- Там необхідно в першу чергу проводити розмінування, при цьому не за класичною схемою, коли цілий та непошкоджений боєприпас перевозиться з місця зберігання до місця утилізації, а за іншою. Усі боєприпаси там можна розподілити на три групи: перша - ті, які необхідно знищувати тільки на місці; друга - які можна перевезти на недалеку відстань, наприклад до кар'єру, і знищувати там; третя . які можна утилізувати на виробництві. В цьому питанні наші висновки, висновки, які були зроблені фахівцями Шосткінського науково-дослідного інституту, повністю співпали з висновками експертів НАТО, - поінформував Володимир Попович.

В той же час він уточнив - які і скільки боєприпасів якої групи ще необхідно визначити. Для цього використовуватиметься спеціальна, у тому числі й рентгенівська, апаратура.

Говорячи про шляхи та технологію утилізації або знищення боєприпасів під Новобогданівкою, Володимир Попович зазначив, що в цьому питанні Україна розраховує на допомогу країн-членів НАТО.

- Експерти НАТО у вигляді звіту донесуть до керівництва Альянсу та країн-членів НАТО всю інформацію про стан боєприпасів. І ми сподіваємося, що вже незабаром ми отримаємо від них пропозиції та рекомендації щодо утилізації пошкоджених під час пожежі боєприпасів під Новобогданівкою, - поінформував Володимир Попович.

В той же час він зазначив, що технології утилізації боєприпасів з подібним характером пошкоджень є декілька, і вони відомі в Україні.

- Це - використання роботів, підрив на місці в бронекабінах, спалювання порохів на місці в спеціальних печах. Є технологія, яка дозволяє заповнювати контейнери з боєприпасами спеціальною піною і потім ці контейнери підривати на полігоні, - поінформував директор Департаменту утилізації ракет і боєприпасів Міністерства оборони України.

Відносно термінів робіт по утилізації боєприпасів під Новобогданівкою Володимир Попович зазначив, що за існуючими розрахунками на це знадобиться від трьох до п'яти років.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також