Украинский корабль "Славутич" примет участие в первой фазе пятой активации "Blackseafor"

15.08.2005, 11:22

Корабль управления "Славутич" Военно-Морских Сил Вооруженных Сил Украины примет участие в первой фазе пятой активации "Blackseafor", которая началась в румынском порту Констанца. (укр.)

14 серпня у румунському порту Констанца відбулася урочиста церемонія відкриття першої фази п'ятої активації Спільної чорноморської групи військово-морського співробітництва "Blackseafor". В рамках урочистої церемонії відбудеться передача командування з'єднанням "Blackseafor" від грузинської сторони румунській.

Головну увагу під час першої фази, яка триватиме до 27 серпня, буде зосереджено на практичному відпрацюванні нової концепції "Blackseafor" під назвою "Захисні операції проти тероризму".

У цій фазі візьмуть участь кораблі від усіх країн-учасниць цього багатонаціонального військово-морського з'єднання - Болгарії, Грузії, Росії, України та Туреччини. Військово-Морські Сили ЗС України представлено кораблем управління "Славутич". Українські військові моряки у складі з'єднання "Blackseafor" нестимуть бойове чергування з охорони в пунктах базування, відпрацьовуватимуть завдання з контролю за судноплавством, затримання "суден-порушників" та висадження оглядових груп, а також візьмуть участь у пошуково-рятувальній операції з надання допомоги аварійному підводному човну.

В ході першої фази кораблі "Blackseafor" відвідають з триденними візитами порти країн-учасниць цього багатонаціонального військово-морського з'єднання Ереглі (Туреччина) та Варна (Болгарія). На переході морем екіпажі кораблів "Blackseafor" проведуть низку спільних навчань і тренувань. Зокрема, з тактичного маневрування, протикатерної, протичовнової та протиповітряної оборони, надання допомоги пошкодженому кораблю і людині, що опинилася за бортом, тощо.

Довідка. Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року у Стамбулі Угоди про створення Спільної чорноморської військово-морської групи, основними завданнями "Blackseafor" є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць (Болгарія, Грузія, Росія, Туреччина та Україна).

Командувач "Blackseafor" призначається на один рік. Посада переходить за принципами ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також