В Польше проходят украино-британско-польские учения "Козацкая степь - 2005"

29.08.2005, 14:28

Девятый раз подряд украинские, британские и польские воины-десантники принимают участие в миротворческих полевых тактических учениях в духе программы НАТО "Партнерство во имя мира" "Козацкая степь - 2005". (укр.)

У Польщі на загальновійськовому полігоні "Веджин" відбулася урочиста церемонія відкриття щорічних українсько-польсько-британського миротворчого польового тактичного навчання в дусі програми НАТО "Партнерство заради миру" "Козацький степ - 2005".

У цьогорічному "Козацькому степу", який на території Польщі проводиться вже втретє, візьмуть участь понад 300 військовослужбовців аеромобільних підрозділів з Великої Британії, Польщі та України. Зокрема, господарі навчання представлені першим ескадроном повітряної кавалерії під командуванням капітана Войцеха Турека. Британських аеромобілістів представляють два взводи британських королівських парашутистів на чолі з майором Тристаном Холсом. Збройні Сили України представлено аеромобільно-десантною ротою під командуванням старшого лейтенанта Ігоря Єрмолая. До її складу увійшли два взводи 79-го окремого аеромобільного полку Південного оперативного командування та взвод курсантів 3-го курсу аеромобільного факультету Одеського інституту Сухопутних військ.

Усі військові підрозділи трьох країн зведено у багатонаціональний батальйон, діями якого командуватиме офіцер Війська Польського підполковник Станіслав Мацея.

Необхідно зазначити, що переважна більшість військовослужбовців трьох країн-учасниць "Козацького степу-2005" мають досвід виконання миротворчої місії в Іраку.

Тематика "Козацького степу-2005" передбачає поліпшення практичних навичок військовослужбовців трьох країн в ході проведення операції з підтримання миру у складі багатонаціонального батальйону, а також досягнення високого рівня взаємодії між національними підрозділами.

Навчання проходитиме у три етапи. Під час першого етапу учасники "Козацького степу" ознайомляться з місцем проведення маневрів, візьмуть участь у передстрибковій підготовці, виконають вогневі вправи на стрільбищі з особистої зброї та зі зброї підрозділів-партнерів. Другий та третій етап передбачають спільне тренування на навчальних місцях та "польову" фазу навчання.

Зокрема, українські десантники виконуватимуть стрибки з вертольотів W-3 "Sokol". Загалом, для забезпечення навчання багатонаціонального батальйону буде задіяно 6 гелікоптерів - по два Мі-24, Мі-8 та "Sokol".

На сьогодні військовослужбовці зведеного українсько-польсько-британського батальйону розпочали активну фазу підготовки - бойове злагодження. Вона поділена на відповідні етапи. Під час першого, десантники з трьох країн не тільки ознайомили колег зі зразками своєї зброї, а й виконували з нею практичні вправи. Так, військовослужбовець 79-го окремого аеромобільного полку сержант служби за контрактом Сергій Лісіцин вперше стріляючи зі снайперської гвинтівки SAKO TRG-21 фінського виробництва, яка знаходиться на озброєнні польських десантників, з п'яти пострілів чотири рази влучив у ціль на відстані близько 700 метрів.

- Це чудовий результат і слід довго і серйозно тренуватися, щоб так стріляти, - зазначив приємно вражений польський інструктор поручник Пшемек Твардовський.

31 серпня на полігоні "Веджин" заплановано проведення Дня високоповажних осіб, в якому традиційно візьмуть участь керівники військових відомств Великої Британії, Польщі та України.

Миротворче польове тактичне навчання "Козацький степ - 2005" триватиме до 7 вересня.

Ідея "Козацького степу" виникла у 1996 році, під час зустрічі глав оборонних відомств України, Великої Британії та Польщі. У 1997 році Україна приймала учасників перших навчань на полігоні "Широкий лан". У наступні роки навчання проходили по черзі на територіях країн-засновниць навчання.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також