ДК "Газ Украины" начала договорную компанию до начала нового отопительного сезона

17.09.2005, 13:22

ДК "Газ Украины" начала заключение договоров с предприятиями коммунальной теплоэнергетики, котельными промышленных предприятий, которые обеспечивают теплом население, бюджетные учреждения и организации на поставку природного газа в новом отопительном сезоне 2005-2006 годах. (укр.)

Хоча у поточному році за рахунок кращого менеджменту компанії та реалізації урядових програм щодо підвищення добробуту населення підприємства ТКЕ сплатили за спожитий природний газ на 100 млн. грн. більше як торік (872 млн. грн. у 2005 р. проти 771 млн. грн. у 2004 р.), а рівень його оплати у 2005 році у порівнянні з минулим зріс з 74 % до 80% і, відповідно, сума боргу підприємств комунальної теплоенергетики за використане у поточному році паливо зменшилась (224,3 млн. грн. проти 270 млн. грн. минулого року), керівництво ДК "Газ України" висловлює глибоке занепокоєння станом розрахунків підприємств ТКЕ низки областей.

Особливо турбує ДК "Газ України" стан розрахунків за спожитий цими підприємствами природний газ у таких областях, як Закарпатська, Київська, Луганська, Одеська, Харківська, де їх рівень у порівнянні з минулим роком навіть погіршився.

Керівництво ДК "Газ України" наголошує, що, відповідно до укладених договорів, постачатиме паливо тим підприємствам ТКЕ та котельням, що забезпечують теплом населення й бюджетні установи, які повністю розрахувалися за спожитий у 2005 році природний газ.

До таких за станом розрахунків на 15 вересня загалом можна віднести підприємства Волинської, Чернігівської, Черкаської та багатьох інших областей, де комунальники забезпечили стовідсоткову оплату за газ.

Для забезпечення належної підготовки до нового опалювального сезону, підвищення рівня розрахунків підприємств ТКЕ за використаний газ і вдосконалення системи контролю за його споживанням у ДК "Газ України" за усіма областями закріплено керівників компанії та провідних департаментів, - зазначив перший заступник генерального директора компанії Іван Варга. - Вони виїхали в регіони для проведення нарад за участю керівництва облдержадміністрацій, місцевих органів самоврядування, підприємств комунальної теплоенергетики. На цих нарадах фахівці ДК "Газ України" надають також методологічну допомогу з максимального використання для поліпшення фінансового стану підприємствами ТКЕ можливостей, передбачених Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

Окрім того під час виїздів у регіони керівники компанії та його департаментів надають підприємствам комунальної теплоенергетики, які забезпечують повні розрахунки за спожитий газ, проекти нових договорів на постачання природного газу. В них враховано також вимоги нового законодавства, зокрема, законів "Про житлово-комунальні послуги", "Про теплопостачання" та можливості для забезпечення підприємствами ТКЕ їх виконання.

ДК "Газ України" несе величезну відповідальність за забезпечення усіх категорій споживачів, і передусім населення, природним газом, - наголосив Іван Варга. - Від стану розрахунків за спожите паливо у значній мірі залежить підготовка до нового опалювального сезону і самих підприємств ТКЕ. Згідно затвердженого урядом порядку забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом постачання природним газом усім категоріям споживачів здійснюється лише за умови забезпечення його 100-відсоткової оплати. Відтак для сталого забезпечення споживачів природним газом розрахунки за нього, як і будь-який товар, мають бути повними. Адже при затвердженні основних показників діяльності НАК "Нафтогаз України", в тому числі і відрахувань до державного бюджету, уряд виходив з того, що розрахунки усіх споживачів за природний газ будуть стовідсотковими.

Тому, маючи достатні ресурси природного газу, - підкреслив Іван Варга, "ДК "Газ України" забезпечить ним усіх споживачів, які сумлінно виконують свої зобов'язання згідно умов договорів.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також