Крым может остаться без тепла и горячей воды

02.09.2005, 16:44

Самому теплому месту Украины - Крыму - угрожают температурные контрасты. Зимой крымчане могут остаться без тепла и горячей воды. (укр.)

Основне підприємство Автономної Республіки Крим , що виробляє тепло ОП "Кримтеплокомуненерго", а також ТОВ "КримТЕЦ", КП "Ялтинські теплові мережі", КП "Ялтакурорттеплоенерго" зривають графіки підписання договорів з ДП "Газ-тепло" на поставку газу та мазуту. Про це у листі першому заступникові Голови Ради Міністрів Автономної Республіки Крим Анатолію Ясюку повідомив генеральний директор "Газ-тепла" Дмитро Бублик. На неодноразові пропозиції щодо укладання угод ОП "Кримтеплокомуненерго" відповідало відмовою. Незважаючи на те, що наприкінці липня цього року Рада Мінстрів Криму "з метою стабільного проведення опалювального сезону 2005-2006 рр." попросила НАК "Нафтогаз України" через ДП "Газ-тепло" забезпечити природним газом і мазутом котельні ОП "Кримтеплокомуненерго". Планам останнього це рішення, очевидно, суперечило. Адже до цього традиційно газ підприємствам Криму поставляло АТ "Чорноморнафтогаз". Далі теплоенергетики переробляли його у тепло і самі продавали споживачам. Наслідком такої діяльності за останні роки став борг перед "Чорноморнафтогазом" на суму більше 50 мільйонів гривень, це при тому, що рівень розрахунків населення Криму за тепло становить 80-90%.

Сьогодні ДП "Газ-тепло" уклало договори близько з 20-ма підприємствами Криму, ще з понад 30-ма триває процес погодження. Натомість ОП "Кримтеплоенерго" - основному серед теплоенергетиків - нова умови співпраці, за якими ДП "Газ-тепло" поставлятиме газ в обмін на тепло і саме займатиметься збором коштів від споживачів, не сподобалась. Своїми відмовами теплоенергетики демонструють чіткі наміри працювати в опалювальному сезоні 2005-2006 рр., як і в попередніх, за старими схемами накопичення боргів. При цьому відверто ігноруючи позицію уряду Криму. 29 серпня на прес-конференції у Сімферополі Голова Ради Міністрів Криму Анатолій Матвієнко наголосив, - "Ми вирішили проблему газу та мазуту через підприємство "Газ-тепло" . Головне - це організація своєчасної оплати за поставлене тепло, яке ми гарантуємо."
По материалам пресс-центра ДП "Газ-тепло".

Читайте також