Последняя группа украинских миротворцев покидает Ливан

10.04.2006, 11:48

Сегодня, 10 апреля, на Родину из Ливана возвращается последняя группа украинских миротворцев. (укр.)

Сьогодні ввечері, 10 квітня, відповідно до Плану виведення військовослужбовців і техніки 3-го окремого інженерного батальйону ЗС України зі складу Тимчасових Сил ООН у Лівані на Батьківщину повертається остання група українських миротворців.

110 військовослужбовців "Укрінжбату" до Львова доставить літак Ту-154 Державного підприємства МО України "Українська авіаційна транспортна компанія".

Сьогодні ж з порту Бейрут до миколаївського порту "Жовтневий" вирушить пором з 81 одиницею техніки українського миротворчого контингенту.

Напередодні, 9 квітня, у базовому таборі "Укрінжбату", що у ліванському населеному пункті Ель-Хінія, відбулася церемонія прощання військовослужбовців українського миротворчого контингенту з прапором ООН.

В урочистостях взяли участь командування Тимчасових Сил ООН в Лівані та миротворчих контингентів Місії, Тимчасовий повірений у справах України в Ліванській Республіці Валерій Чепелюк, представники місцевих органів влади.

Під час церемонії урочисто було спущено державний прапор України та піднято державний прапор Китайської Народної Республіки. Саме китайські миротворці прийняли естафету від військовослужбовців 3-го окремого інженерного батальйону ЗС України.

Довідка. 3-й окремий інженерний батальйон ЗС України виконував миротворчі завдання у складі Тимчасових Сил ООН у Лівані з 22 липня 2000 року.

Серед основних завдань, які виконували наші військовослужбовці на ліванській землі, інженерна розвідка місцевості з метою виявлення вибухонебезпечних предметів, розмінування мінних полів та автомобільних шляхів, знищення вибухонебезпечних предметів, облаштування доріг та колонних шляхів, фортифікаційних систем та будівництво нових опорних пунктів підрозділів Місії ООН.

За 5,5 років виконання завдань Місії ООН військовослужбовцями "Укрінжбату" перевірено майже 550 тис. м2 місцевості, виявлено і знешкоджено 6.341 вибухонебезпечний предмет. Зокрема, більше 3.473 протипіхотних мін, 77 протитанкових мін, 2 авіабомби, 330 артилерійських снарядів та мінометних мін, відмаркували 17.900 мінних полів.

Військові лікарі українського миротворчого підрозділу надали медичну гуманітарну допомогу більше ніж 10 тис. місцевим жителям, переважна більшість з яких є бідними та малозабезпеченими людьми.

Також важливим напрямом діяльності українських військовослужбовців у Лівані були виконання гуманітарних інженерних завдань. Використовуючи наявну в батальйоні спеціальну техніку, наші миротворці побудували для місцевих жителів різноманітні об'єкти соціальної інфраструктури, відремонтували водоймища, обладнали водні резервуари.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також