Анатолий Гриценко: о деятельности ВСУ должны знать зарубежные партнеры

15.04.2006, 16:55

В пятницу, 14 апреля, министр обороны Украины Анатолий Гриценко презентовал Белую книгу Украины "Оборонная политика Украины в 2005 году" представителям военно-дипломатического корпуса иностранных стран, аккредитованных в Украине. (укр.)

Виступаючи перед воєнними аташе, Анатолій Гриценко зазначив, що про діяльність Збройних Сил України має знати не тільки український народ, а й закордонні партнери.

Він, зокрема, зазначив, що особливість цього випуску Білої книги полягає у підбитті підсумків Державної програми реформування та розвитку ЗС України за останні 5 років, у поясненні, що конкретно зроблено армією у 2005 році, та у викладенні основних положень на наступні 6 років - до 2011 року.

- Надалі Біла книга, яка випускатиметься щороку, буде більш скромним документом, - зазначив Анатолій Гриценко.

Характеризуючи діяльність Збройних Сил України у 2005 році, керівник військового відомства зазначив, що минулий рік був досить не простим, оскільки державний бюджет був затверджений лише у березні. Також були серйозні виклики економічного характеру, які визначалися, зокрема, зростанням ціни на житло на 20-25%, триразовим зростанням вартості пального та скороченням чисельності Збройних Сил України на 40 тисяч осіб.

Незважаючи на це, як зазначив Анатолій Гриценко, були повністю виконані обіцянки тоді ще кандидата в Президенти Віктора Ющенка. Зокрема, вивід українського миротворчого контингенту з Іраку, скорочення терміну проходження строкової служби до 12 місяців, збільшення розмірів грошового забезпечення військовослужбовцям строкової та контрактної служби тощо.

- Концентрація зусиль Міністерством оборони та Генеральним штабом ЗС України на ключових напрямках допомогла збільшити кількість заходів бойової підготовки, в цілому виконати її план за рік, а по деяким показникам навіть перевиконати, - наголосив Міністр оборони України.

Він також підкреслив, що за весь 2005 рік Міністерство оборони України було єдиним з усіх відомств України, яке на рівні Уряду, Верховної Ради та Президента затвердило такий важливий стратегічний документ як Державна програма розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки.

Анатолій Гриценко також висловив сподівання, що Президент України підпише Закон "Про військовий обов'язок і військову службу", який було прийнято буквально на останньому засіданні парламенту минулого скликання. Цей закон має важливе значення для Збройних Сил України, оскільки в ньому, зокрема, закладено єдині стандарти соціального захисту військовослужбовців незалежно від того, в якій силовій структурі вони проходять службу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також