Украинская военная делегация находится с визитом в Турции

12.04.2006, 11:34

11 апреля в Анкаре в рамках визита официальной украинской делегации в Турцию состоялись переговоры руководителей военного ведомства двух стран, а также переговоры в составе официальных делегаций. (укр.)

В ході переговорів міністр оборони України Анатолій Гриценко та міністр національної оборони Турецької Республіки пан Мехмет Веджді Гьонюль обговорили широкий спектр питань двостороннього військового та військово-технічного співробітництва. Зокрема, спільної участі у миротворчих операціях, продовження співпраці в рамках Спільної чорноморської групи військово-морського співробітництва "Blackseafor", а також можливої участі нашої держави в операції ВМС Туреччини "Чорноморська гармонія". Крім того, обговорювалися питання розвитку збройних сил двох країн, співробітництва в рамках Україна-НАТО, співпраці у галузі підготовки кадрів.

- Обсяг співпраці у військово-технічній сфері між Україною та Туреччиною на сьогодні складає менше ніж 1 мільйон доларів на рік - це ганьба для двох країн, які мають серйозний потенціал і взаємовигідні інтереси, - наголосив по завершенні переговорів Анатолій Гриценко.

Як зазначив керівник вітчизняного військового відомства, з різних причин і, насамперед, організаційного характеру, не працював стабільний формат - Комісія з питань двостороннього співробітництва. Востаннє вона збиралася у 2000 році.

Він також повідомив, що вже підготовлено проект міжурядової Угоди про оборонно-промислове співробітництво, який пройшов узгодження в міністерствах і відомствах України і вже переданий турецькій стороні.

- Ми домовилися з моїм турецьким колегою, що проект цієї Угоди буде швидко розглянутий і ми хочемо, щоби комісія з питань двостороннього співробітництва розпочала роботу вже в цьому році, - підкреслив Анатолій Гриценко.

Представники української офіційної делегації відвідали підприємство оборонно-промислового комплексу Туреччини "Aselsan".

12 квітня заплановано зустріч керівника українського військового відомства з директором Департаменту оборонної промисловості Міністерства національної оборони Турецької Республіки паном М. Байаром.

Також міністр оборони України Анатолій Гриценко відвідає розташування 28-ї механізованої піхотної бригади миротворчих сил збройних сил Туреччини, Об'єднаний Центр зв'язку та обробки інформації Генерального штабу ЗС Туреччини, 4-ту авіаційну базу 1-го Тактичного авіаційного командування ЗС Туреччини та Учбовий Центр "Партнерства заради миру".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також