Корабли многонационального соединения "Blackseafor" покидают украинский порт Новоозерное

11.04.2006, 11:56

Сегодня, 11 апреля, корабли Черноморской группы военно-морского сотрудничества "Blackseafor" оставляют украинский порт Новоозерное, в котором 7 апреля началась вторая фаза пятой активации этого многонационального соединения. (укр.)

Протягом чотирьох днів на стоянці в Новоозерному перебували морський тральщик Військово-Морських Сил Болгарії "Шквал", катер ВМС Грузії "Кутаїсі", фрегат ВМС Румунії "Марашешті", фрегат ВМС Туреччини "Фатіх", корабель управління Військово-Морських Сил ЗС України "Славутич" та великий десантний корабель Чорноморського флоту Російської Федерації "Ямал". Два дні (8 та 9 квітня) кораблі цього з'єднання були відкриті для відвідування мешканцями Новоозерного.

Перебуваючи в українському порту командування п'ятої активації "Blackseafor" нанесло протокольний візит командиру Південної військово-морської бази ВМС ЗС України капітану 2-го рангу Володимиру Догонову, а також меру міста Євпаторія та населеного пункту Новоозерне. Між екіпажами кораблів "Blackseafor" та командами Південної військово-морської бази ВМС України було проведено спортивні змагання

- Чорноморська група військово-морського співробітництва "Blackseafor" за роки свого існування стала дієвим інструментом дружби і взаємодії багатьох країн Чорноморського регіону, - заявив командир багатонаціонального з'єднання "Blackseafor" капітан 1-го рангу Олександру Міршу на прес-конференції на борту румунського фрегату "Марашешті".

За словами румунського командира, під час нинішнього розгортання п'ятої активації "Blackseafor", у якому беруть участь близько 750 представників флотів країн Чорного моря, кораблі з'єднання пройдуть понад 1500 морських миль, відвідають 14-18 квітня грузинський порт Батумі та 21-25 квітня російський порт Новоросійськ.

На переході морем екіпажі кораблів проведуть навчання з протимінної оборони, ведення надводної обстановки, плавання в ордерах, тактичного маневрування, сигналовиробництва і зв'язку, спостереження за цивільними судами та літаками, передачі вантажу, перехопленню та догляду судна- порушника.

Завершиться п'ята активація Чорноморської групи військово-морського співробітництва "Blackseafor" 28 квітня.

Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року у Стамбулі Угоди про створення Спільної чорноморської військово-морської групи "Blackseafor" її основними завданнями є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць (Болгарія, Грузія, Росія, Туреччина та Україна).

Командувач "Blackseafor" призначається на один рік. Посада переходить за принципами ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку.

Перша фаза п'ятої активації "Blackseafor" відбувалася у серпні 2005 року. Тоді кораблі "Blackseafor" відвідали з триденними візитами порти Ереглі (Туреччина) та Варна (Болгарія). Головну увагу під час першої фази було зосереджено на практичному відпрацюванні нової концепції "Blackseafor" під назвою "Захисні операції проти тероризму".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також