В Вооруженных Силах Украины будет создан резерв постоянной готовности

27.04.2006, 11:57

Министр обороны Украины Анатолий Гриценко сообщил о законодательном закреплении процесса перехода Вооруженных Сил Украины на контрактный принцип комплектования. (укр.)

26 квітня виступаючи перед журналістами на церемонії нагородження переможців Другого Всеукраїнського фестивалю журналістики "Людина і зброя", міністр оборони України Анатолій Гриценко повідомив про законодавче закріплення процесу переходу Збройних Сил України на контрактний принцип комплектування.

- Буквально вчора Президент України Віктор Ющенко підписав Закон, який був прийнятий Верховною Радою за 15 хвилин до закриття її останнього робочого засідання. Це Закон "Про військових обов'язок та військову службу", - сказав Анатолій Гриценко.

Оцінюючи прийнятий Закон, глава оборонного відомства зазначив, що він більше відповідає суті комплектування української армії.

- Насправді військовий обов'язок ніколи не був загальним. Призивалися приблизно 8-13 відсотків призовного контингенту, - наголосив він.

За словами Анатолія Гриценка, в Законі прописані дуже важливі речі, пов'язані, в першу чергу, з переходом на контрактний принцип комплектування. Він поінформував присутніх про те, що на виконання рішення Президента України, до 2010 року у Збройних Силах України ще будуть солдати строкової служби. Але після цього армія повністю перейде на контрактну основу. Міністр оборони України висловив задоволення тим, що це буде виключно вибір професії.

Крім того, глава військового відомства звернув увагу на норму Закону, якою передбачено створення резерву постійної готовності.

- Це абсолютно новий підхід до резервного компоненту. Зараз у нас понад 6 мільйонів резервістів, які нам не потрібні у такій кількості. Натомість ми будемо комплектувати резервістів постійної готовності. Це ті люди, які будуть в резерві добровільно, а не під примусом, - підкреслив Анатолій Гриценко.

За його словами, цим резервістам Міністерство оборони України буде додатково платити кошти, для них протягом кількох тижнів будуть проходити серйозні збори.

- Це будуть люди, на яких можна буде покластися у складній ситуації, - переконаний Міністр оборони України.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також